IŞİD'e katılan yabancı sayısı 2'ye katlandı

IŞİD’e yönelik tüm çabalara karşın örgüte katılmak için Irak ve Suriye’ye giden yabancı cihatçıların sayısının geçen yıla oranla ikiye katlandığı bildirildi.

Yayınlanma: 08.12.2015 - 22:24
Abone Ol google-news

New York merkezli istihbarat danışmanlık şirketi The Soufan Group’un raporuna göre, son bir yılda 86 ülkeden 27 ila 31 bin arası yabancı savaşçı IŞİD’e katıldı. Aynı kurumun Haziran 2014 raporunda Suriye’deki yabancı savaşçı sayısı 12 bin olarak belirlenmişti.

“Irak ve Suriye’deki yabancı savaşçı fenomeni tam anlamıyla küresel. IŞİD, artık geleneksel hatta demode gibi görülen El Kaide gibi terör örgütlerinin hayallerinin ötesinde bir başarıya ulaştı” denilen raporda, IŞİD’e en büyük katılımın 8’er bin savaşçıyla Ortadoğu ve Mağrip ülkelerinden olduğu, bunları 5 bin savaşçıyla Avrupa’nın ve 4 bin 700 savaşçıyla eski Sovyet ülkelerinin izlediği belirtildi. Türkiye’den ise en az 2 bin 200 cihatçının bölgeye gittiği kaydedildi. Yabancı savaşçıların yüzde 20 ila 30’luk kesiminin ülkelerine döndüğü bilgisi de raporda yer aldı.

İsyancılar toplanıyor

Suriyeli silahlı isyancı gruplar bugün Suudi Arabistan hükümetince organize edilecek konferansta bir araya geliyor. Başkent Riyad’daki konferansta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la barış müzakereleri yapılması halinde, nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği tartışılacak.

Konferansa Türkiye ve ABD tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu ile Suudi Arabistan’ın destek verdiği İslam Ordusu ve Ahrar’uş Şam gibi güçlü bazı İslamcı gruplar davet edildi. IŞİD ve Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi dışlanırken, Suriyeli Kürtlere davet gönderilmedi. Kürtler, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak kendi konferanslarını düzenliyor.

Irak’ın silahları IŞİD’in elinde

Uluslararası Af Örgütü, Irak’a on yıllardır kontrolsüzce yapılan silah sevkiyatının IŞİD’in güçlenmesinde oynadığı rolü raporlaştırdı. Bazı veriler şöyle:

3: IŞİD’in Haziran 2014’te ele geçirdiği silahlarla donatabileceği tümen sayısı (40-50 bin asker)

12: Dünya silah pazarının 1980’lerde Irak’a yönlendirilen yüzdesi

25: IŞİD’in Irak ve Suriye’de kullandığı silah ve mühimmatın geldiği ülkelerin asgari sayısı

28: 1980-1988 savaşında hem Irak hem İran’ı silahlandıran ülkelerin sayısı

650 bin: ABD işgalinin ardından Irak genelinde bulunan Amerikan mühimmatının ton cinsinden miktarı

1.6 milyar : ABD Kongresi’nin geçen yıl IŞİD’le mücadele için Irak’a verdiği mali desteğin dolar cinsinden bedeli


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler