Başika’dan ‘ricat etmenin’ öyküsü

Türkiye’nin Bağdat yönetiminden izin almadan Başika’ya 4 Aralık’ta yolladığı bir tabur askerin dönüşünü Ankara aşama aşama kabullendi. İlk geri çekilme “yeniden tanzim” olarak duyurulurken, bu aşamada nihai olması beklenen son çekilme kararı ise “intikal” olarak açıklandı.

Yayınlanma: 20.12.2015 - 23:46
Abone Ol google-news

İşte adım adım Başika krizi:

4 Aralık: Bamerni’de, Musullulara eğitim veren Türk birliği, 25 kadar tank ve bini aşkın koruma gücüyle birlikte takviye edildi.

5 Aralık: Irak Başbakanı Haydar el İbadi, “Türkiye’nin derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz” dedi. Davutoğlu ise “Başika kampı, bir eğitim kampıdır” diye yanıt verdi. ABD de karşı çıktı.

6 Aralık: İbadi, askerlerin 48 saat içerisinde geri çekilmesini istedi. Ankara’ya ültimatom verdi.

7 Aralık: Savunma Bakanı Yılmaz, Iraklı muhatabı ile görüştü. Davutoğlu da, İbadi’ye bir mektup göndererek, “Başka kuvvet göndermeyeceğiz” mesajı verdi. Ancak Bağdat bunu yeterli bulmadı.

8 Aralık: Dışişleri indirim olacağını açıkladı.

9 Aralık: Rusya, krizi BM Güvenlik Konseyi’ne taşıdı. Barzani Türkiye’ye geldi.

10 Aralık: Sinirlioğlu ve Fidan, Irak’a gitti. Biden, Davutoğlu’nu aradı ve artan tansiyonun Irak’ın toprak bütünlüğüne saygıyla çözülmesini istedi. Davutoğlu, “Geri çekmek söz konusu değil” dedi.

11 Aralık: Başbakanlık, birliklerde ‘yeniden tanzim’ yapılacağını duyurdu.

12 Aralık: Irak’ta tepkiler arttı; Türk bayrağı yakıldı. Bunun üzerine Maslahatgüzar Bakanlığa çağrıldı. Irak BM’ye gitti.

14 Aralık: Başika’ya gönderilen Türk birliklerinin bir kısmı Barzani yönetimindeki Bamerni’ye aktarıldı.

15 Aralık: Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Geri çekilmedik” dedi.

16 Aralık: Başika’daki Türk askeri birliğine 15.10’da IŞİD’in saldırdığı açıklandı. 4 Türk askeri hafif yaralandı. Washington, “tüm güçlerinizi çekin” açıklaması yaptı.

18 Aralık: Obama, Erdoğan’a çekilmenin sürmesi talebini tekrarladı.

19 Aralık: Davutoğlu, “Musul’daki askeri varlığımız sürecek” dedikten sonra akşam Dışişleri çekilmenin süreceğini açıkladı. Barzani ise çekilme kararının ardından Başika’yı ziyaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler