Putin'e Kırım için askeri müdahale izni

Kırım'da gerilim giderek tırmanıyor. Parlamento binası Rus askerleri tarafından kuşatıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin, asker göndermek için Meclis'ten izin istedi. Meclis, oybirliğiyle Ukrayna'da askeri güç kullanımını onayladı.

Yayınlanma: 01.03.2014 - 09:56
Abone Ol google-news

Kırım'ın başkenti Akmescit'te gerginlik sürüyor. Kremlin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Duma'dan Ukrayna topraklarında ülkede düzen sağlanıncaya kadar Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasını talep etti.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Ukrayna'da yaşanan olağanüstü durum ve Rus vatandaşlarının can güvenliklerinin tehlike altında olması sebebiyle, Rusya Federasyonu Anayasası 102. maddesi gereğince Federal Meclisi Devlet Duması'na Ukrayna'da sosyo-politik durum düzene girinceye kadar bu ülkede Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri askeri birliklerinin kullanılması talimatını veriyorum" denildi. 
 
Rusya parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi Rus ordusunun Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırlarında görev yapmasına onay verdi.
 
 
Parlamento binası, Sivastopol ve Simferopol havaalanları da dünden bu yana arma ve rütbelerini söken Rus askerlerinin kontrolü altında bulunuyor. Parlamentonun çevresini Rus askerleri sardı. Binanın içinde ise kaç kişi olduğu bilinmiyor.
 
Dün akşam Akmescit havaalanının sivil uçuşlara 24 saat kapatılmasının ardından, sabah saatlerinde parlamento binası kamuflajlı ve silahlı kişiler tarafından kuşatıldı.

Silahlı kişilerin Kiev'deki gösterilerde 80'den fazla kişinin ölümüne neden oldukları gerekçesiyle yeni yönetim tarafından dağıtılan ve "Berkut" olarak adlandırılan özel polis birimine mensup kişiler olduğu belirtiliyor.

"Rusya 6 bin asker gönderdi"

Ukrayna Savunma Bakanı, Rusya'nın Kırım'a gece boyunca 6 bin asker daha gönderdiğini duyurdu. Kırım'da Rus askeri varlığının artması, bölgede çatışma endişelerine yol açtı. Ukrayna ordusu da alarma geçirildi.

Kiev yönetiminin Kırım özel temsilcisi Sergey Kunitsın,  “Kırım'da Rusya'nın 'askeri işgale' başladığını" söyledi. Ukrayna Parlamentosu'nun yeni başkanı ve devlet başkanlığını görevini vekaleten yürüten Aleksandr Turçinov, "Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmek istediğini" öne sürerek, “Abhazya senaryosunun yinelendiğini" savundu. Turçinov, Rusya'ya “derhal askeri birliklerini Kırım'dan geri çekme" çağrısına bulundu.

Ukrayna sınır güvenliği, Rusya'ya ait 10 helikopterin Kırım üzerindeki Ukrayna hava sahasına girdiğini ve 30 Rus savaş gemisinin Sevastopol'deki Rusya üssünde hazır duruma getirildiğini bildirdi.

Referandum tarihi erkene alındı

Kırım'da yaşanan gelişmeler, referandum tarihinin de öne alınmasına neden oldu.

Kırım Parlamentosu tarafından geçtiğimiz günlerde yeni başbakan olarak seçilen Sergey Aksenov, daha önce 25 Mayıs olarak belirlenen referandum tarihinin 30 Mart'ta çekildiğini açıkladı.

Referandumda, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Ukrayna'ya bağlı bir cumhuriyet olarak devam edip etmeyeceği oylanacak.

 

Obama'dan uyarı

Bu arada okyanus ötesinden konuyla ilgili açıklama geldi. ABD Başkanı Barack Obama, “Ukrayna'nın egemenliğine yönelik her türlü ihlalin istikrarsızlığın derinleşmesine yol açacağını" söyledi.

Washington'ın, “Ukrayna'ya yönelik her türlü askeri müdahalenin bedelinin ödeneceğine" dair uluslararası toplum ile birlikte garanti verdiğini belirten ABD'li lider, “Ukrayna halkı kendi geleceğini bağımsız olarak belirleme hakkına sahip" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Kiev'de Başbakanlığa atanan Arseni Yatsenyuk ile telefonda konuşarak Washington'ın konuyla ilgili desteğini ilettiğini söyleyen Obama, Moskova ile de Ukrayna'daki durum hakkında diyalog kurmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ukrayna Parlamentosu, Birleşmiş Milletler'e Kırım'daki durumu değerlendirmek için olağanüstü toplanma çağrısı yaptı.

ABD Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Powder, BM'nin Kırım'daki durumun çözümüne yönelik arabulucuk yapması teklifinde bulundu.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin ise, Moskova'nın “Kırım'da arabuluculuğun dayatılmasına karşı olduğunu, konuyla ilgili Kırım yönetimine başvurulması gerektiğini" söyledi.

 

Rusya, ABD'deki Büyükelçisini geri çekebilir

Rusya Federasyonu Konseyi, Uluslararası Komite'ye ABD'de bulunan Rusya Büyükelçisi'ni geri çekmek için Putin'e sunulmak üzere bir rapor hazırlaması talimatında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko şunları söyledi: "Uluslararası işlerden sorumlu komiteye Vladimir Vladimiroviç Putin'e sunmak üzere bir rapor hazırlaması talimatında bulunacağız. Devlet Başkanı'nın konuyla ilgili alacağı kararı kendisinden öğreneceğiz."

ABD'de bulunan Rusya Büyükelçisi'nin geri çekilmesi teklifi Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Yuriy Vorobyev'den geldi. ABD Başkanı Obama'nın basına yaptığı "Rusya kendi politikasının cezasını ağır ödeyecek" açıklamasını hatırlatan Vorobyev, "ABD Başkanı'nın bu sözleri doğrudan bir tehdittir. Obama kırmızı hattı geçerek, Rus halkına hakaret etti" ifadelerini kullandı.

BM Ukrayna için acil toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere TSİ 21.00'de acil toplantıya çağrıldı. Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesinin ardından BMGK üyelerine acil olarak toplanma çağrısı yapıldı.

Toplantı talebi BMGK'nın daimi üyesi İngiltere'den gelirken, toplantıda Ukrayna'nın dün Konsey'e sunduğu mektup kapsamında ülkedeki gelişmelerin ele alınacağı belirtildi.

BMGK dün de acil olarak toplanarak Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri görüşmüş ve kapalı toplantının ardından yapılan açıklamada "Toplantıda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve birliğine olan destek vurgulandı. Konsey, Ukrayna'daki tüm taraflarla ve siyasi aktörlerle teması ve kapsamlı bir çözüm için diyaloğu desteklemeye devam edecek" ifadeleri kullanılmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin dünkü toplantısının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya'dan askerlerini Kırım'dan çekmesini isterken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna ile Kırım'da filo bulundurma anlaşmaları olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin ''bedellerinin'' olacağını açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler