Ukrayna'dan Rusya'ya savaş tehdidi

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırlarında görev yapmasına onay verdi. Ukrayna Savunma Bakanı, Moskova'nın halihazırda Kırım'a 6 bin takviye güç gönderdiğini öne sürerken,Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseni Yatsenyuk,"Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 01.03.2014 - 23:33
Abone Ol google-news

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırlarında görev yapmasına onay verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yöndeki talebini ele alan Federasyon Konseyi tezkereyi oybirliğiyle onayladı, ancak Ukrayna Savunma Bakanı, Moskova’nın halihazırda Kırım’a 6 bin takviye güç gönderdiğini öne sürüyor. Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ayrıca, Putin’in Rusya’nın Washington Büyükelçisi’ni geri çağırması için de düğmeye bastı

Putin’in, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı uyarısından saatler sonra gelen talebi, Kremlin’in Ukrayna’ya müdahaleye hazır olduğunun işareti olarak görülüyor.

Putin daha parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’ne talebini iletmeden önce bölgeden gelen haberler, Moskova yanlısı güçlerin yarımadanın kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdikleri yönündeydi.

Dün önce polisin ve ordunun kontrolünün kendilerinde olduğunu açıklayan Moskova yanlısı yeni Başbakan Sergey Aksiyonov, Putin’den bölgede barışın sağlanması için yardım istedi. Aksiyonov, ayrıca bağımsızlıkla ilgili referandumun, mayıstan 30 Mart’ta çekildiğini duyurdu. Bir Kremlin yetkilisi, Aksiyonov’un yardım talebinin “karşılıksız bırakılmayacağını” söyledi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın başkanı Sergey Naryşkin, Duma’nın Putin’e, “Kırım halkını kaos ve şiddetten korumak için elindeki bütün araçları kullanma” çağrısı yaptığını bildirdi. Matviyenko’dan da asker göndermeye ilişkin “Bu karar başkana ait, ancak bugünkü duruma bakıldığında bu seçeneği dışlayamayız” açıklaması geldi.

İlerleyen saatlerde Kremlin’in Ukrayna’daki olağanüstü durum ve Rusya Federasyonu vatandaşlarının can güvenliğine yönelik tehditler gerekçe gösterilerek Federasyon Konseyi’nden “sosyopolitik durum normalleşene kadar Rusya Federasyonu askerlerinin Ukrayna topraklarında kullanılması” için yetki istediği haberi geldi.

Rusya anayasasına göre, devlet başkanı olmasının yanı sıra başkomutan da sayılan Putin’in, ülke dışına asker gönderebilmesi için Federasyon Konseyi’nden izin alması gerekiyor.

Kiev yönetimi, Moskova’yı bilerek çatışmayı şiddetlendirmekle suçluyor. Çoğunlukla Rusça konuşulan Kırım’da Rusya’nın Karadeniz Donanması da bulunuyor.

Bölgesel parlamentonun silahlı kişilerce ele geçirilmesinin ardından Aksiyonov, önemli tesislerin Rusya’nın Karadeniz Donanması’ndaki birlikler tarafından korunduğunu, ayrıca devriye gezilerinin de Rus birlikleriyle ortaklaşa yapıldığını açıkladı. Harkiv’deki bir hükümet binasının kontrolünün Rus yanlısı güçlere geçtiği, Donetsk’te bir kalabalığın Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rus bayrağı çektiği belirtiliyor.

İtar Tass, binlerce kişinin Kırım’ın başkenti Simferopol’de Lenin Meydanı’ndan başlayarak yürüyüş yaptığını bildirdi. Rus bayrağı taşıyan grubun “Faşizme hayır, Nazizme hayır” sloganları attıkları kaydedildi. Bir gösterici Ukrayna’nın başka şehirlerinde de Rusya bayraklarının asıldığını hoparlörlerden duyurdu.

Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tenyuk, Ukrayna hükümetinin ilk kabine toplantısında Rus silahlı güçlerinin 30 zırhlı personel taşıyıcı ile 6 bin takviye güç yolladığı iddiasını ortaya atarken Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev’deki yeni yönetimi bölgeyi istikrarsızlaştırmak, Kırım İçişleri Bakanlığı’nı ele geçirmek üzere bölgeye silahlı kişiler göndermekle suçladı. Açıklamada saldırının kararlı müdahaleyle önlendiği ifade edildi. Ancak Simferopol’daki içişleri binasına yakın oturan 5 kişi, gece boyunca her şeyin sakin olduğunu, hiç ses duymadıklarını anlattı. Binada da bir saldırı izine rastlanmadı.

Önceki gün, silahlı kişiler Kırım’ın 2 havaalanı ile bir askeri üssü, devlet televizyonunu ele geçirmiş ve yarımadayı Ukrayna’nın geri kalanına bağlayan yolda kontrol noktaları kurmuştu. Dün de Simferopol’daki Kırım parlamentosunun çevresinde silahlı kişiler nöbet tutmaya başladı.

Ukraynalı yetkililer, komplike silahlar taşıyan bu kişilerin Rus askerleri olduğunu öne sürüyor. Ukrayna sınır muhafızlarına göre “savaş üniformalı” 300 silahlı kişi Kırım’ın liman şehri Sivastopol’de hükümet binalarını ele geçirdiklerini duyurdu.

Ukrayna’nın yeni Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Kırım’da asker sayısının artmasının Ukrayna’yı meseleye askeri olarak çekme amaçlı provokasyon olduğunu öne sürerek Rusya’nın güçlerini Sivastopol’deki üsse döndürmesini istedi.

Ukrayna, önceki gece hava sahasını Kırım’dan gelen ticari uçuşlara kapattı. Ukrayna ayrılıkçı gelişmelerin yanı sıra ekonomik sıkıntılarına da çözüm baskısıyla karşı karşıya. Son olarak Rus devlet şirketi Gazprom, Ukrayna’ya doğalgaz fiyatının yükseltilebileceğini bildirdi.

 

Soğuk Savaş dönemi gibi

Ukrayna’nın bölünebileceği endişelerini artıran ve Soğuk Savaş dönemini andıran gelişmeler karşısında Batılı hükümetlerden kaygı ve Rusya’ya uyarı niteliğinde açıklamalar geldi.

BM Güvenlik Konseyi önceki gün Ukrayna’ya ilişkin özel bir toplantı yaptı. ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da önceki gün düzenlenen basın toplantısında Putin’i “Ukrayna’ya askeri müdahalenin bedelleri olacağı” konusunda uyardı. Obama bedelleri açıklamadı, ancak Washington’ın Rusya’da haziranda yapılması planlanan G8 zirvesini boykot etmesi söz konusu.

İngiltere Dışişleri Bakanı bugün Kiev’e yapacağı ziyaret öncesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı çağrısı yaptı. Almanya ve Fransa da kaygı açıklaması yaparken İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt “Rusya’nın askeri müdahalesi uluslararası hukuka ve Avrupa güvenlik ilkelerine aykırı olur” tweet’ini attı.

 

‘Boğazlar üzerinden geçtiler’

Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tenyuk’a göre şu anda Sivastopol üssü için anlaşmaların izin verdiği asker sayısı 6 bin askerle aşılmış durumda. Takviye Rus askeri gücün Boğazlar üzerinden Karadeniz’e giriş yapan iki savaş gemisiyle ulaşmış olabileceği belirtiliyor.

“BlackSeaNews” yayınını kaynak gösteren Kiev’deki haber ajanslarına göre, 26 Şubat sabahı Rusya’nın Baltık filosuna ait büyük çıkarma gemileri “Kaliningrad” ile “Minsk”, Boğazlar üzerinden 20 dakika arayla Karadeniz’e geçiş yaptı.

Haberde, “Binlerce Rus askerin hava yoluyla Kırım’a aktarılması için 13 nakliye uçağının yeterli olmayacağı dikkate alındığında, ek kuvvetlerin deniz yoluyla geldiği söylenebilir” denildi.

Sonu savaş olur

Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseni Yatsenyuk, "Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter" açıklaması yaptı.
Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr  Turçinov da, ülkenin silahlı kuvvetlerinin tam olarak askeri hazır duruma  getirildiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler