Obama'dan Rusya'ya sert yanıt

ABD Başkanı Barack Obama: 'Rusya'nın attığı adımlar uluslararası hukuka aykırı. Rusya'nın hamleleri Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal ediyor"dedi.

Yayınlanma: 03.03.2014 - 22:14
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Obama, Kırım Özerk Bölgesi'nin fiilen Rusya'nın kontrolüne geçmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Atılan adımların uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydeden Obama, "Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ediyor" dedi. Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukraynalıların kabul edeceği bir çözümün önünü açması gerektiğini dile getirdi. Rusya'ya yönelik olası yaptırımları tartıştıklarını da kaydeden Obama, "Rusya'nın mevcut tutumunun zaman içerisinde bedelleri olacaktır" ifadesini kullandı.

Dünyanın, Rusya'nın attığı adımların uluslararası hukukun, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ve Moskova'nın komşularına muamelesi konusunda daha önce vardığı anlaşmaların ihlali olduğuna dair büyük oranda görüş birliği içerisinde olduğunu kaydeden Obama, Rusya'nın "tarihin yanlış tarafında durduğunu" söyledi.
 
"RUSYA TARİHİN YANLIŞ TARAFINDA"

Obama, "Yapılamayacak olan şey, Rusya'nın fütursuzca sahaya askerlerini konuşlandırması ve dünya genelinde tanınan temel ilkeleri ihlal etmesi. (Rusya'nın) Dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerden gördüğü güçlü kınamalar, Rusya'nın bu konuda tarihin yanlış tarafında durduğunun derecesine işaret ediyor" dedi.

Ukrayna'daki geçici hükümete kuvvetle destek verdiklerini vurgulayan Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Ukrayna halkına ABD'nin desteğini ortaya koymak, çok spesifik ve somut ekonomik yardım paketleri önermek için Kiev'e gideceğini hatırlattı.

"BİR DİZİ ADIMI GÖZDEN GEÇİRİYORUZ"

Obama, "Ruslara belirttiğimiz bir husus da; eğer şu anki izledikleri yolu sürdürmeleri halinde, Rusya'yı izole edecek, Rus ekonomisine ve dünyadaki statüsüne olumsuz etki yapacak ekonomik, diplomatik bir dizi adımları gözden geçirmekte olduğumuz" diye konuştu.
 
Rusya'nın, tüm Ukrayna halkının kabul edebileceği bir anlaşmaya varmak için çeşitli taraflar arasında arabuluculuk yapacak uluslararası gözlemcilerin, bir uluslararası çabanın oluşturulmasına izin vermesi gerektiğini kaydeden Obama, meselenin zaman içerisinde Rusya için çok bedele mal olacağını
belirterek, askeri güç yerine diplomasiyi tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
 
Obama, Kongre'ye de Ukrayna halkı ve hükümetine yönelik bir yardım paketi geçirme konusunda yönetimle birlikte çalışmaları çağrısında bulundu.

Rusya'dan ABD'ye sert Ukrayna yanıtı

Rusya: Ukrayna‘ya saldırma planımız yok

Karadeniz'de tehlike çanları çalıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler