Nazarbayev: Rusya-Türkiye krizi bize büyük sorun oldu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, başkent Astana’da resmi temaslarına devam eden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu kabul etti. Nursultan Nazarbayev, Rusya ve Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin Kazakistan’da da büyük sorunlara sebep olduğunu aktardı.

Yayınlanma: 06.02.2016 - 12:06
Abone Ol google-news

Kazakistan’ın dış politikasında Türkiye'nin rolüne işaret eden Nazarbayev, bağımsızlığının 25. yılını kutlayan Kazakistan’ın egemenliğinin ilk yıllarından buyana kardeş halkların yakınlaşması adına büyük emekler verildiğini söyledi.

İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK

Kazakistan’ın Türk liderlerle uzun yıllardır uyum içerisinde iki ülke bağlarını güçlendirmek için çalıştıklarını hatırlatan Nazarbayev, kendi insiyatifiyle Astana’da kurulan Uluslararası Türk Akademisi’nin iki ülkenin ortak kültürü ve tarihine hizmet ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin Kazakistan için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Nazarbayev, her alanda her zaman işbirliğinin süreceğini ifade etti.

TÜRKİYE’NİN ETRAFINDAKİ GERGİNLİKLER BİZİ ETKİLİYOR

Türkiye'nin jeopolitik konumu dolayısıyla etrafında yaşanan gerginliklerin Kazakistan’ı etkilediğini kaydeden Nazarbayev, bu durumdan çıkmanın yollarının araştırılması gerektiğini belirtti. Suriye ve Irak’ta yaşanan sorunların Müslümanlar arasında birlik olmadığını gösterdiğini söyleyen Nazarbayev, Sunni ve Şiiler arasındaki çatışmaların daha önceden tahmin edilmesi gerektiğini vurguladı.
Nazarbayev, Kazakistan için önemli iki müttefiki olan Rusya ve Türkiye arasında yaşanan krizin ülkesi için büyük bir sorun olduğunu kaydetti.

Başbakan Davutoğlu ise Kazakistan’a her gelişinde kendini evinde gibi hissettiğini dile getirdi ve Kazakistan’ı bağımsızlığının 25. yılı münasebetiyle kutladı. İki ülke ilişkilerinin gelişmesine verdiği katkılardan dolayı Nazarbayev’e teşekkür eden Davutoğlu, Kazakistan ve Türkiye arasında ilişkilerin her yönde yoğun bir şekilde geliştiğini söyledi. Türkiye’nin Kazakistan’ın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu belirten Davutoğlu, aynı şekilde Kazakistan’ın da Türkiye’nin Avrasya’ya açılan kapısı olduğu ifade etti.

Görüşmeye Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Janseyit Tuymebayev, Başbakan yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Başbakan Davutoğlu’na ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş eşlik ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler