17 yaşındaki Ali'nin sonu amcası gibi mi olacak?

Suudi Arabistan, 2 Ocak’ta idam ettiği muhalif Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in hapiste bulunan yeğeni Ali Muhammed en-Nemr’in ‘her an’ idam edilebileceği belirtildi. Amcasının idamı sonrası Suudi Arabistan ve İran arasında savaş çıkma ihtimali artmış, bu ihtimal diplomatik krize dönüşmüştü.

Yayınlanma: 10.02.2016 - 21:34
Abone Ol google-news

El Manar’ın haberine göre, 2012’de tutuklandığında 17 yaşında olan ve işkence altında ‘suçunu itiraf eden’ Ali en-Nemr’in, ülkedeki birçok idam cezasında olduğu gibi başı kesilecek.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam edildiğini açıklamıştı.

Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn'deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestoların ardından 2012 yılında "protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak" gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, 2013 yılında da yargılanmaya başlamıştı.

İdam sonrası bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, “Bedelini ödemek zorunda kalacaklar’ dediği Suudi Arabistan’ı teröre destek vermekle suçlamıştı. İran’ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Ahmed Hatemi ise işlenen suçun Suudi Arabistan kraliyet ailesinin yok olmasıyla sonuçlanacağını savunmuştu.

SAVAŞ İHTİMALİ ÇIKMIŞTI

Suudi Arabistan, Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el-Nimr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmişti. Bu gelişmenin ardından İran'daki Suudi diplomatik temsilciliklerinin basılması nedeniyle Riyad yönetimi, Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Suudi Arabistan ve İran arasında savaş ihtimali artmıştı. BM taraflara itidal çağrısında bulunmuştu.

Nemr kimdir?

Suudi Arabistan'ın doğusundaki Katif kentinde 1958 yılında dünyaya gelen Nemr, Şiilerce Ayetullah olarak nitelendiriliyor. Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Katif'te 2011 yılında düzenlenen gösterilere destek veren Nemr, okuduğu cuma hutbelerinde Şiilere yapılan baskıları eleştiriyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler