WSJ: Erdoğan Cumhurbaşkanlığı planından vazgeçebilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaştığı sorunlarının cumhurbaşkanlığı için aday olma planından vazgeçmesine yol açabileceği öne sürülüyor. Wall Street Journal gazetesi, "Yolsuzluk soruşturması, kararan ekonomik görünüm ile karşı karşıya olan Erdoğan, (cumhurbaşkanlığı için) yarışmaktan vazgeçebilir" diyor.

Yayınlanma: 07.03.2014 - 12:32
Abone Ol google-news

ABD'nin yüksek tirajlı gazetesi Wall Street Journal, bir yılı aşkın bir süre Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak daha uzun bir süre iktidarda olma hedefini ülkenin "en açık siyasi sırrı" olarak niteledikten sonra şöyle devam ediyor:

"Ancak genişleyen bir yolsuzluk soruşturması, kararan ekonomik görünüm ve 11 yıllık iktidarından sonra düşen popülaritesi ile karşı karşıya bulunurken şimdi artan sayıda iktidar partisi yetkilisi ve gözlemci, o plandan vazgeçebileceğini söylüyorlar. Bunun yerine Sayın Erdoğan, iktidarda kalmak için başka bir yolun zemini hazırladığını gibi görünüyor, bu da partisinin üç dönem sınırını ortadan kaldırmak."

 

'ÜÇ DÖNEM SINIRINI KALDIRMAK ZAYIFLIĞINA İŞARET EDER'

WSJ, "Bu kişiler, (Erdoğan) yıllarca önceki liderleri fazla iktidarda kaldıkları için eleştirdikten sonra böyle bir adım atarsa paradoksal olarak zayıflığına işaret edeceğini söylüyorlar. Sayın Erdoğan'ın ülkenin en popüler liderlerinden biri olmasına rağmen, cumhurbaşkanlığı seçiminde belirleyici bir zafer elde edemeyebileceğini hissettiğini gösterir."

İktidar partisinin üst düzey yetkilileri şimdiden üç dönem sınırlamasını kaldırma yönünde bir planın bulunmadığını söylese de Başbakan Erdoğan'ın Çarşamba günü ilk defa parti yetkililerinin böyle bir adım atmayı düşünmeleri durumunda engellemeyeceğini ima ettiğini kaydeden gazete "Sayın Erdoğan'ın sözleri, başbakanı bir yolsuzluk soruşturmasını bağladığı iddia edilen sızdırılmış ses kayıtları dahil bir dizi skandal hükümetini sarsarken siyasi dertlerini yansıtıyor gibi" diyor.

Anketlere gönderme yaparak "kritik" seçimler öncesi Erdoğan'ı onaylayanların oranının "yedi yılın en düşük düzeyine indiğini" yazan gazete, milletvekilleri ve analistlere dayanarak Erdoğan'ın başbakan olarak kalmasının "siyasi kriz"i çözmek için "kestirme" yolu sağlayacağını söylediklerine dikkat çekiyor.

AKP'li Osman Can'ın "Önceki kararı gözden geçirme gereği, olağanüstü koşullar nedeniyle ortaya çıkabilir" sözleri yansıtılırken Can'ın söz konusu sınırlama için "İlke olarak bu çok iyidir ancak bir gereklilik ortaya çıktığında siz daha iyi olanı daha az iyi olanına tercih edebilirseniz" sözlerini yansıtıyor.

 

'ÜÇ DÖNEM SINIRLAMANIN KALDIRILMASI PARTİ İÇİNDE GENİŞ DESTEK GÖRÜR'

WSJ ile bir mülakat yapan başka bir AKP'li milletvekilinin üç dönem sınırlamasını kaldırılmasının, Erdoğan gibi 2015 yılında böyle bir kısıtlama engeli ile karşılaşacak milletvekillerine yardımcı olacağı için parti içinde "geniş destek" göreceğini söylediğine dikkat çekiliyor.

Mart seçimlerinin "yaygın biçimde Erdoğan yönetimi için bir referandum" olarak değerlendirildiğini de belirtilen haberde seçimlerde "güçlü bir performans" olması durumunda Erdoğan'ın yine cumhurbaşkanlığına aday olmaya kararı verebileceği kaydediliyor.

WSJ, halen üç dönem sınırlamasının kaldırılmasına ilişkin artan tartışmaların bir yıl öncesi duruma göre "büyük değişm" anlamına geldiğini vurguladıktan sonra Gezi protestoları, liranın değer kaybı ve ekonominin yavaşlayacağı tahminlerinin altını çiziyor.

 

'ERDOĞAN'IN TÜM KALDIRAÇLARA İHTİYACI VAR'

Bu arada, merkezi Birleşik Kraliyet'te olan risk danışmanlık şirketi Maplecroft direktörü Anthony Skinner "Erdoğan, bir meydan muhaberesi içinde ve savaşmak için tüm kaldıraçlara ihtiyacı var. Cumhurbaşkanlığı makamına çıkarsa bir miktar kontrol kaybeder ve bu başbakan olarak yeniden seçimlere gidebilmek için kuralların değiştirilmesine destekleyici bir unsur" değerlendirmesine de yer veriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler