'Facebook yasağı' dış basında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, A Haber ve ATV ortak yayınında, internette olay yaratan ses kayıtlarına yönelik sorulan sorulara karşı verdiği 'Bu milleti Facebook'a ve Youtube'a yediremeyiz' yanıtı, dünya basınında da geniş yer buldu.

Yayınlanma: 07.03.2014 - 16:07
Abone Ol google-news
 
İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili haberinde Türkiye'de daha önce de Youtube'a erişimin yasaklandığını anımsatarak “Ancak Sayın Erdoğan, geçen Haziran ayında yönetimine karşı kitlesel protestolar sırasında twitter'i bir 'bela'ya benzeterek kişisel olarak da sosyal medyadan hoşlanmadığını açıkça ortaya koymuştu” görüşünü dile getirdi. 
Guardian gazetesi “Erdoğan seçimleri kazanırsa Türkiye Facebook ve YouTube‘u yasakyabilir” başlıklı haberinde, “Başbakan, siyasi hasımlarını kurgulanmış internet içeriği kullanarak sosyal medyayı suistimal etmekle suçluyor” ifadelerine yer verdi. 
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Erdoğan'ın yolsuzluğuna dair suçlamaların sosyal medyada geniş şekilde yer aldığını anımsattığı haberinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Erdoğan'ın açıklamalarından sonra böyle bir yasağın mümkün olmadığı yönünde olmadığı şeklindeki çıkışına da yer verdi.
Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Süddeutsche haberi “Erdoğan Facebook ve Youtube'u kapatmakla tehdit etti” başlığıyla verdi. Der Spiegel ise Erdoğan'ın son dönemlerde internete sızan konuşmaları üzerine sıkıntıda olduğunu vurgularken, 30 Mart seçimlerinde partisinin başarıyla çıkması halinde Facebook ve YouTube’u yasaklayabileceğini söyledi. 
Katar merkezli El Cezire, Erdoğan'ın hali hazırda internet üzerindeki kısıtlamaların artmasına hem ülke içinden hem dünyadan tepkiler geldiğini hatırlatırken, yeni ses kayıtlarının yolsuzluk skandalına ivme kazandırdığını anımsattı.
Associated Press “yolsuzluk skandalıyla boğuşan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, interneti sansürlemek için daha ileri adımlar atma tehdidinde bulundu” derken Fransız gazetesi Le Monde Erdoğan'ın, 30 Mart’taki yerel seçimlerden sonra YouTube ve Facebook’u yasaklamakla tehdit ettiğini, Türkiye’de parlamentonun 5 Şubat’ta, devletin internet üzerindeki kontrolünü artıran bir dizi düzenlemeyi onayladığını anımsattı.  

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon