Ruhani: 'Gazeteler kapatılmamalı'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, basında sansüre karşı çıktı.

Yayınlanma: 08.03.2014 - 15:29
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ‘hükümeti rahatsız eden yayın yapan gazetelerin kapatılmasına’ karşı çıktı. Ruhani bugün devlet medyasında yayınlanan mesajında, gazete kapatılmasını eleştirdi. Ruhani, ‘sorumlu yayın yapan basın özgürlüğünü’ savunup ‘hükümet medya üzerinde baskı kurduğunda aslında iktidara olan kamu güveninin zarar gördüğünü’ vurguladı. Ruhani, ‘gazete kapatılması uygulamasına ilk değil son seçenek olarak başvurulması gerektiğini’ söyledi.

Gazeteleri ‘ülke değerlerine zarar verdiği’ gerekçesiyle kapatma konusunda kabarık bir sicili olan İran’da son olarak Ekim 2013’te yani Ruhani’nin iktidara gelişinden 2 ay sonra reformist Bahar gazetesi kapatılmıştı.

Karar, cumhurbaşkanlığı koltuğuna Ruhani’nin gelmesiyle ümitlenen reformcu kesimin değişim beklerken yargıdan bir darbe yemesi olarak yorumlanmıştı. Basın Denetleme Kurulu, ‘Şiilerin Hz. Muhammed’in İslam toplumunun lideri ilan ettiğine inandığı Hz. Ali ile ilgili ‘İmam: Siyasi lider mi dini model mi?’ yazısı yüzünden reformcu Bahar gazetesinin kapatılmasına karar vermişti. Kültür Bakanı Ali Cenneti de, ‘dini çatışmaların tohumunu attığı’ gerekçesiyle daha önce de kapatılıp yeniden açılan gazeteyi kınamıştı. Bahar ise bir özür yayımlayıp ‘Yazının teknik bir hatadan dolayı istemeden inananların duygularını incittiğini’ belirtmişti. 2000’den beri İran’da 120’den fazla reformcu gazete kapatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler