Ankara'dan yalan rüzgarı

Avrupa’dan peş peşe gelen eleştirilere Ankara, masal anlatarak yanıt verdi. AB Bakanlığı’nın Brüksel’e ilettiği resmi görüşe göre; “Yolsuzluk soruşturmaları bağımsız yargı kurumları tarafından yürütülüyor. Hükümet, devam eden hiçbir soruşturmaya müdahale etmedi. HSYK’de yapılan değişiklik, Venedik Komisyonu’yla büyük oranda uyumlu.”

Yayınlanma: 08.03.2014 - 21:29
Abone Ol google-news

Hükümet, 17 Aralık operasyonundan bu yana attığı tüm adımları AB’ye gülünç iddialarla savundu. Yolsuzluk soruşturmasının “bağımsız yargı” tarafından sürdüğünü savundu. Binlerce polisin görev yerinin değiştirilmesinin “rutin” olduğunu iddia eden hükümet, 17 Aralık soruşturmasına bakan savcıların görevden alınmasını da “inceleme sürecinin adil yürümesi için” sözleriyle savundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi’nde önümüzdeki hafta oylanacak olan Türkiye raporuna itiraz etmek için gönderilen rapor yanıt Avrupalı parlamenterleri şoke etti. Türkiye’nin cevabında, paralel yapıdan kurtulduktan sonra siyasi reformların devam edeceği savunuldu. AB Bakanlığı tarafından gönderilen ve AP’nin 12 sayfalık Türkiye raporuna, 10 sayfa ile itiraz edilen yanıta “Avrupalı dostlarımız” denilerek başlanıyor ve AB’den gelen eleştiriler “Tamamen önyargılı yaklaşımın göstergesi” ifadelerine yer veriliyor. Cumhuriyet, hükümetin önümüzdeki hafta oylanacak rapor öncesinde AP’ye, 3 Mart’ta gönderdiği yanıtı açıklıyor:

Önyargı yok: Yolsuzluk olup olmadığını belirlemek için rutin yasal süreç hukuki çerçevede yürümektedir. Türkiye hukukun üstünlüğü konusunda önyargı olmadan, bazı yasal düzenlemeleri, bu tehdidi (paralel yapı) ortadan kaldırmak için alıyor.

Savcıları adalet için atadık: Yolsuzluk soruşturmaları bağımsız hukuk kurumları tarafından sürüyor. Çünkü, Türkiye’de yargının bağımsızlığı anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu nedenle, hükümet devam eden herhangi bir araştırmaya müdahale edemez. Soruşturmalarda adil bir süreci sağlamak için, savcılar bölge mahkemelerine atanmıştır.

Polisler rutin atama: Polis amirleri meslekten ihraç edilmedi; aksine, İçişleri Bakanlığı’nın rutin personel politikası çerçevesinde bir kısmı başka görevlere atandı. Ayrıca, görevini kötüye kullandığı iddiasıyla soruşturma altında olan bazı polis amirlerinin, hızlı ve adil soruşturma için yerleri değiştirildi.

HSYK’de hedef çoğulculuk: HSYK yasasındaki düzenlemeler geri adım olarak tanımlanamaz. HSYK’nin yapısı, üye sayısı ve yetki alanı değişmedi. Yapılan düzenlemeler Konsey’in, daha çoğulcu bir şekilde etkili görev yapması için. Ayrıca bu düzenlemeler Avrupa Komisyonu ve Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleriyle büyük oranda uyumlu.

AB önyargılı: AB, uygulamayı görmeden bu yasaya önyargıyla yaklaşmamalı. Biz yargı bağımsızlığına büyük önem veriyoruz ama madalyonun iki yüzü var. Yargının tam olarak tarafsızlığını garanti altına almadan, güçler ayrılığında sadece bağımsızlık yeterli olmayacaktır.

İnternet yasası özgürlük için: İnternet yasası bireysel hak ve özgürlüklerin ihlalini önlemek ve gizliliği korumak amacıyla yasalaştırılmıştır. Cumhurbaşkanının onayının arından yapılan düzenlemeler yönetimin önleyici gücünü suiistimal etme ihtimalini tamamen ortadan kaldırmıştır ve tüm kararlar yargıya açıktır.

Paralelin kanıtı hükümet yakınları: Telefonları dinlenenlerden bazılarının hükümetin bazı üyeleriyle bağlantılı olması da yargı ve polisteki paralel yapıyı kanıtlamıştır.

AB’nin eleştirisinin nedeni ‘paralel’: AB tarafından Türkiye’ye yargının işleyişi ve bazı özgürlüklerin korunması konusunda yöneltilen eleştiriler, paralel yapının kısıtlayıcı ve güvenlikçi yaklaşımından ve uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Paralel yapıdan kurtulmak, hukukun üstünlüğü çerçevesinde, hızlı ve sürdürülebilir şekilde köklü siyasi reformların yapılmasının yolunu açacaktır.

Yolsuzluğa karşı 3 strateji: Türkiye kendisini yolsuzlukla mücadeleye sıkıca adamıştır. Türkiye, 2010-2014 Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi çerçevesinde yurtiçi ve uluslararası düzeyde yolsuzlukla mücadeleye kararlı şekilde devam ediyor. Stratejinin temel bileşenleri üç ana başlık altında toplanmıştır; önlenme, icra ve kamu bilincinin artırılması.

Sayıştay denetimine açık: Sayıştay’ın raporlara tam olarak erişimini sağlamak amacıyla, yasası Uluslararası Sayıştay Örgütlerinin standart ve prensipleriyle hazırlanmıştır. Sayıştay raporları online olarak kendi sitesinden ve TBMM’den yayınlanmaktadır.

Gezi’deki polis şiddetininin cezalandırılmadığı temelsiz: Tüm vatandaşlarımızın haklarını ve özgürlüklerini kullanacağı demokrasinin varlığı bizim temel hedefimizdir. Aşırı güç kullanan ve ciddi yaralanmalara sebep olan devlet yetkililerinin ve polislerin cezalandırılmadığı temelsizdir, yargı süreci devam etmektedir. Ayrıca İnsan Hakları Kurumu, Gezi Protestolarını ve sonuçlarını incelemek üzere özel bir komisyon kurmuştur. Bu komisyon insan hakları ihlalleri konusunda araştırmalarına devam etmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler