Cenevre'deki masaya Kürtlere davet yok

Ocak ayında Ankara’nın talimatıyla masayı terk eden YMH, görüşmelere katılacağını duyurdu. Ancak, PYD yine davet edilmedi.

Yayınlanma: 11.03.2016 - 20:48
Abone Ol google-news

Suriye’de gelecek hafta 6. yılına girecek savaş ABD ve Rusya’nın tertiplediği ateşkesle durulmuşken, isyancılar 14 Mart’ta başlaması planlanan Cenevre görüşmelerine yeşil ışık yaktı. Ocaktaki görüşmeleri Ankara’nın talimatıyla terkeden Riyad merkezli Yüksek Müzakere Heyeti (YMH), “Suriyelilerin kanının dökülmesini durdurma ve siyasi çözüm bulma amaçlı uluslararası çabalara bağlılığından ötürü” görüşmelere katılacağını duyurdu. Basına dağıtılan bildiride, YMH’nin “müzakerelere katılmak için önşart koşmadığı” ve “tam yürütme yetkisi taşıyan geçici bir yönetim biriminin oluşturulmasına odaklanacağı” belirtildi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “gelecekteki hükümette yeri olmadığı” yinelendi. Şam’ın da görüşmelere katılacağını bugün resmen duyurması bekleniyor.

Rus basınına konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’deki devlet başkanlığı seçimlerinin 14 Mart’ı izleyen 18 ay içinde yapılacağını söyledi. “Gündemimizde üç mesele var. Bunlardan birincisi tamamen yeni bir hükümet oluşturulması. İkincisi yeni anayasa. Üçüncüsü ise yeni seçimler” diyen De Mistura, hem devlet başkanlığı, hem de parlamento seçimlerinin BM gözetiminde yapılacağını belirtti. BM temsilcisi, Al Jazeera’ye verdiği röportajda ise Suriye için federalizm seçeneğinin de Cenevre’de ele alınabileceğini söyledi.

Öte yandan De Mistura’nın görüşmelere Suriyeli Kürtleri davet etmemesi, Rusya’nın tepkisini çekti. Rus basınına konuşan De Mistura, “Son görüşme yarıda kalıp ertelenmişti ancak iptal edilmemişti. Sanki katılımcılar yemeğe gitmiş ya da tatile çıkmış gibi ertelenmişti. O zamandan beri de hiçbir şey değişmedi. Bu nedenle yeni davetiyeler göndermiyoruz” diyerek Kürtleri davet etmeyeceğini söyledi.

Bu sözler, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un tepkisini çekti. Başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Lavrov, görüşmeye Kürtleri dahil etmemenin uluslararası toplumun zayıflığını göstereceğini belirterek De Mistura’yı Kürtleri davet etmeye çağırdı.

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı Heysem Menna da davetli olduğu halde Cenevre’ye gitmeyeceğini duyurdu. Ocaktaki toplantıyı PYD’nin davet edilmemesi nedeniyle boykot eden Menna, “Hiçbir şey değişmedi. Ortada ciddiyet yok. Başarısız bir projenin parçası olmak istemiyorum” diye konuştu.

Hedef Palmira

Ateşkesten dışlanan IŞİD’le mücadele ise tam hız sürüyor. Hükümet kaynakları, Suriye ordusunun Rus savaş uçaklarının desteğiyle cihatçıların elindeki Palmira’ya yöneldiğini söyledi. Antik kenti yağmalayıp yıkan IŞİD’den kurtararak, Deyr ez Zor’a yol açılması hedefleniyor. Ancak hava bombardımanının kentten geriye kalanları daha da tahrip etmesinden korkuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler