Utanç pazarlığında anlaşma sağlandı: Sığınmacılar üç gün sonra Türkiye'de

Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nde anlaşma sağlandı. Buna göre, 20 Mart Pazar gününden itibaren Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin kayda alınıp sığınma talepleri işleme konduktan sonra Türkiye'ye geri gönderilecekler. Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde 33 nolu başlık haziranda müzakereye açılacak.

Yayınlanma: 18.03.2016 - 16:30
Abone Ol google-news

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sabah yaptığı görüşmenin ardından, Avrupa'ya Türkiye üzerinden sığınmacı girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği'nin (AB) 28 liderine sundu. Tusk, anlaşmanın AB liderleri tarafından kabul edildiğini duyurdu.

SIĞINMACILAR GERİ GÖNDERİLECEK

Sığınmacı anlaşması kapsamında Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a giren tüm kaçak göçmenleri geri alacak. Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak. AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği mali yardım artacak, Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak ve Türkiye'ye AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak. Buna göre, 20 Mart Pazar gününden itibaren Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin kayda alınıp sığınma talepleri işleme konduktan sonra Türkiye'ye geri gönderilecekler. 

Twitter hesabından açıklama yapan Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, AB liderlerinin sığınmacı anlaşmasına onay verdiklerini ve anlaşma sağlandığını duyurdu. Sipila, Türkiye ile varılan anlaşmanın 'tatmin edici' olduğunu da ifade etti.

Sipila'dan sonra AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da, AB ile Türkiye arasında anlaşmaya varıldığını açıkladı. Tusk Twitter hesabından, “Tüm Avrupalı liderler ve Türkiye Başbakanı ile AB birliği ve Türkiye arasındaki anlaşma üzerinde oy birliği ile anlaşmaya varıldı” açıklamasını yaptı.

 

ANLAŞMA NELER İÇERİYOR

Anlaşmaya göre, Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşan göçmenler 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek. Anlaşma 20 Mart'tan önceki göçmenleri kapsamıyor.

AB kaynaklarından sızan bilgilere göre uzlaşma sağlanan konular şunlar:

- Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde 33 nolu "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlığı 30 Haziran'a kadar açılacak.

- Vize serbestisi için kriterler nisan sonuna kadar tamamlanacak

- Türkiye sığınmacıları 4 Nisan'dan itibaren geri almaya başlayacak.

- Türkiye’nin projelerine bir hafta içinde finansman sağlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler