Independent: Soruşturma Erdoğan'ı zor durumda bırakabilir

Independent, Sarraf’ın AKP’nin önde gelen bakanlarına rüşvet vermekten Aralık 2013’te Türkiye’de kısa süre gözaltına alınıp bırakıldığını, üç bakanın istifa ettiğini, Erdoğan’ın “darbe girişimi” diye örtbas ettiğini hatırlattı. Gazete, Sarraf’ın ABD’de tutuklanmasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı zor durumda bırakabileceğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 23.03.2016 - 21:43
Abone Ol google-news

Britanya’nın The Independent gazetesi, 17-25 Aralık soruşturmalarının kilit adamı Rıza Sarraf’ın ABD’de tutuklanmasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı zor durumda bırakabileceğine dikkat çekti. Gazete, dünya bölümünde birinci haber yaptığı Sarraf’ın ABD’de tutuklanması için “Erdoğan’ın yakın çevresine kadar ulaşan ve kurduğu partinin itibarını sorgulatan yolsuzluk suçlamalarını tekrar gündeme getirdi. Zaten gergin olan Türkiye - ABD ilişkilerini daha da aşağı çekebilir” dedi.

Davaya bakan savcı Preet Bharara’nın Sarraf’ın çok yakında Amerikan yargısı önüne çıkacağını Twitter’da duyurması üzerine “bir gecede sosyal medya fenomenine dönüştüğünü” aktaran Independent, Sarraf’ın AKP’nin önde gelen bakanlarına rüşvet vermekten Aralık 2013’te Türkiye’de kısa süre gözaltına alınıp bırakıldığını, üç bakanın istifa ettiğini, Erdoğan’ın “darbe girişimi” diye örtbas ettiğini hatırlattı.

'Daha önce o saldırganı sınır dışı ettik' diyen Erdoğan'dan Belçika'ya suçlama

 

Siyasi etkilerin bilincinde

Erdoğan’ın ay sonunda Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da olacağına, ama ABD Başkanı Barack Obama ile ikili görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğinin belli olmadığına dikkat çekti. Türkiye’deki örgütlü suçlarla ilgili bir kitabı bulunan ABD’li akademisyen Ryan Gingeras, savcı Bharara’nın davanın siyasi etkilerinin bilincinde olduğunu belirtti. Gingeras “Sadece tutuklu yargılama kararı bile Ankara ile Washington arasındaki gerginliği tırmandıracaktır” dedi.

İran yaptırımları konusunda uzman Nigel Kushner, soruşturmayı yürüten ekibin olabilecek en geniş ilişki ağına ulaşmak için uğraşacağını öngördü. Kushner “Bu tür davalarda bir ya da iki kişi ceza indirimi alabilmek için itirafçı olur. Böylece şebekenin diğer üyelerine ulaşmak için yol açılır. ABD’nin amacı güçlü bir mesaj vermek. Bu davanın kapsamı muhtemelen çok dar olmayacaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler