BM'nin Ukrayna tasarısı sonuçsuz kaldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna karar tasarısı için yaptığı oylamada Rusya'nın vetosu nedeniyle bir sonuca varamadı.

Yayınlanma: 15.03.2014 - 18:24
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Dönem Başkanı Lüksemburg'un BM Daimi Temsilcisi Sylvie Lucas'ın başkanlığında, ABD'nin sunduğu Ukrayna karar tasarısını oylamak üzere toplantı yaptı. Toplantıda yapılan oylamada, Ukrayna tasarısı, Rusya'nın veto etmesi nedeniyle kabul edilmedi. 15 üye ülkenin katıldığı oylamada, Çin çekimser kalırken, 13 ülke ''evet'' oyu verdi.

Tasarı, Kırım'da yarın yapılacak bağımsızlık referandumunun "yasadışı" olduğunu ifade ederken, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesine vurgu yapıyor.

Tasarıyla ilgili görüşlerini dile getiren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Rusya'nın tasarıyı veto edebileceğini ancak gerçeği veto etmesinin mümkün olmadığını" söyledi.

BMGK tasarısının Rusya'yı uluslararası toplumdan daha fazla izole edeceğini ifade eden Power, tasarının ayrıca uluslararası toplumun demokratik ve bağımsız Ukrayna'dan yana birleştiğini ortaya koyduğunu belirtti.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark L. Grant de tasarıyla ilgili konuşmasında, Rusya'dan, Ukrayna ve dünyanın geri kalanıyla anlaşmazlığa barışçıl bir çözüm bulmaktan yana karar vermesini istediklerini belirtti. Grant, Rusya'nın verdiği ''veto'' kararıyla, BMGK'dan ve uluslararası toplumdan izole olduğunu ifade etti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler