Suudi çocuklara yasak olan 50 isim

Suudi Arabistan "kafirliği çağrıştıran" ve "uygun olmayan" 50 ismin çocuklara verilmesini yasakladı. Yasaklanan listede Krallığın "dini ve kültürel normları" ile çelişen yabancı isimler yer alıyor.

Yayınlanma: 16.03.2014 - 12:17
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı yasak olan isimlerin talimatını verdi çünkü Krallığın dini ve kültürel normlarıyla çeliştiğini belirtti.

Sandy, Linda, Elaine gibi Batılı adların yanı sıra İçişleri Bakanlığı Suudi ebeveynlerin çocuklarına kraliyet adlarını çağrıştıran Melike (kraliçe) ve Emir (prens) adlarını koyulmasını da yasakladı.

Bazı dini isimler ya uygun sayılmadı ya da kafir olarak nitelendirildi.

Ebeveynler artık bebeklerine Ortadoğu'da ve İslam toplumlarında çok popüler olan Melek, Nebi veya Cebrail adlarını koyamayacak.

Abdülnebi, Abdülhasan gibi popüler Şii adları çeşirtli şekilde yorumlanması sebebiyle Sünni İslam'ın katı tekrarında tartışmalı. Arapçada Abdül "tapan kimse" veya "kulu" anlamında, Nebi'nin anlamı ise "peygamber" ve Resul'ün anlamı ise "haberci, haberi getiren kişi". Sadece Allah'a tapılacağını gerekçe gösteren kişiler bu adların yasaklanmasını istiyor. 

Çoğu Sünni Müslüman Allah'ın 99 adından biri olan Abdul'u kullanıyor, örneğin Abdullah veya Abdurrahman adlarında. Ama listedeki bazı adlar eski üç kategoriye uymadığı görüldüğünden çıkarılması spekülasyona sebep oldu.

Bünyamin Yakup Peygamber'in oğlunun adı ve Yusuf Peygamber'in kardeşi. Ama aynı zamanda İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ilk adı.

Bu da Suudi monarşisi ile anlaşmazlık içinde olan Mısır'ın milliyetçi lideri Abdulnasır gibi yasaklandı.

İşte yasaklanan o isimler: Melek, Abdulati, Abdulnasır, Abdulmüsleh, Nebi, Nebiye, Emir, Sumuv (yücelik), El Memleket, Melike, Memleket, Tebarek (mübarek), Nerdin, Maya, Linda, Randa, Besmele, Taline, Aram, Neric, Rital, Alice, Sandy, Rama (Hindu tanrısı), Maline, Elaine, Inar, Meliktina, Lareen, Kibrial, Lauren, Binyamin, Naris, Yara, Sitav, Loland, Tilaj, Barrah, Abdulnebi, Abdulresul,
Cebrail, Abdulmueyn, Abrar, İman, Bayan, Besil, Virilam.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler