Kırım bağımsızlığını ilan edip Rusya'ya başvurdu

Kırım yönetimi Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan ederek, resmen Rusya'ya başvurdu.

Yayınlanma: 17.03.2014 - 12:30
Abone Ol google-news

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumun ardından toplanan Kırım Parlamentosu, "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan ettiğini açıkladı.

FOTO GALERİ

85 milletvekiliyle toplanan parlamento, yayımladığı bağımsızlık deklarasyonunda, "Sivastopol'ün özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

 

TÜM ÜLKELERE BU ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Bildiride, "Kırım devleti"nin yabancı devletlerle eşitlik, barış, iyi komşuluk prensipleri çerçevesinde ilişki kuracağı belirtilerek, "Birleşmiş Milletler'e (BM) ve dünyadaki tüm ülkelere Kırım'daki halklar tarafından kurulan bağımsız devleti tanıma çağrısı yapıyoruz" denildi.

 

RUSYA'YA RESMİ BAŞVURU

Rusya yanlısı Kırım yönetimi, bölgenin Rusya Federasyonu'na bağlanması için zaman kaybetmedi. AFP'nin haberine göre, Kırım hükümeti bu sabah Moskova'ya resmi başvuruda bulunarak, Rusya'ya katılmak istediğini bildirdi.

 

60 YIL ARADAN SONRA YENİDEN

Kırım parlamentosu başkanı Volodimir Konstantinov, Kırım parlamentosundan bir delegasyonunun resmi başvuru sürecini takip etmek için Moskova’ya gideceğini söyledi. Konstantinov, “Biz Moskova’ya gidiyoruz. Ortak bir toplantı yapacağız. Süreci müzakere ediyoruz.” dedi. Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov da heyet içinde yer alıyor.

 

PUTİN PARLAMENTODA KONUŞACAK

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma BDT ülkeleri ile entegrasyon Komisyonu Başkanı Leonid Slutski, 16 Mart’ta Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını Salı günü ele alacaklarını belirtti. Slutski, “Bu Kırım ve Rusya’nın birleşmesini içeren stratejik bir belge…” şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in parlamentoda yarın bir konuşma yapması da bekleniyor. Kırım heyeti de Putin’le bir görüşme planlıyor.

Kırım Referandum Komisyonu Başkanı Mihail Malışev yaptığı açıklamada Rusya Federasyonu’na bağlanmak için yapılan referandumda halkın yüzde 96,6’sinin Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’na bağlanması yönünde oy kullandığını belirtti. 1954’de dönemin Sovyet lideri Nikite Kruşçev’in Ukraynalı eşine jest için Ukrayna Sovyeti’ne hediye ettiği Kırım, yeniden Moskova’ya bağlanma kararı aldı.

Kırım halkı Rusya’ya bağlanma kararını kutlamak için sokak gösterileri yapıyor. Sovyet dönemi şarkıların çaldığı Kırım’daki kutlamalarda konuşan Kırım lideri Serhıy Aksyonov, “Evimize gidiyoruz, Kırım, Rusya’ya gidiyor…” değerlendirmesinde bulundu.

Kırım Yüksek Parlamentosu da ismini “Kırım Cumhuriyeti Yüksek Parlamentosu” olarak değiştirdi.

 

RUSYA KARARINI KISA SÜREDE VERECEK

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili Sergey Neverov, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada Kırım’ın geleceği ile ilgili kararı kısa sürede vereceklerini belirtti. Neverov, “Kırım referandum sonuçları gösteriyor ki, Kırım halkı geleceklerini sadece Rusya’nın bir parçası olmakta görüyor. İnsanlar kendileri yaşamak isteyenlerle her zaman beraber yaşar.” dedi.

Duma’nın kısa sürede karar vermesinin ardından parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin onayı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzası gerekecek. Sonrasında anlaşma imzalanacak ve Kırım’ın Rusya ekonomik, siyasi, mali ve sosyal yapısına uyum için çalışmalar başlayacak. Tüm sürecin Rusya Anayasası’na uygunluğu ise Anayasa Mahkemesi tarafından takip edilecek.

 

'REFERANDUMU TANIMIYORUZ'

Ukrayna yönetimi ve Batılı ülkeler referandumu tanımadıklarını açıkladı. Gün içinde toplanacak Brüksel’den Rusya üst düzey yetkililere seyahat sınırlaması ve mal varlıklarının dondurulması gibi bir dizi yaptırım ele alınacak. G8 ülkelerinin de Londra’da Rusya olmadan toplanması ve gelişmeleri ele alması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler