'Hiçbir kefalet şartı Zarrab'ın mahkemeye döneceğini garanti edemez'

Başsavcı Preet Bharara, Rıza Sarraf’ın kefalet talebine karşı olduğunu, 29 sayfalık bir dilekçe ile Hakim Robert J. Berman’a bildirdi.

Yayınlanma: 25.05.2016 - 22:26
Abone Ol google-news


Haberdar'dan İlhan Tanır'ın haberine göre, Bharara, bu dilekçeyi, ek iddiname ile 10 dosya ile birlikte sundu. Dosya içinde Rıza Sarraf’ın zenginliğine olan referanslar bulunurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’In eşi Emine Erdoğan’ın da Togemder’den dolayı isimleri geçiyor.


Dilekçede Bharara’nın çok ağır cümleler eşliğinde Hakim Berman’dan kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıkmasını istediği görülüyor. Bharara, henüz ‘’giriş açıklaması’’ bölümünde Sarraf hakkında çok ağır olan şu yorumları yapıyor: ‘’Hükümet (savcılık) savunmanın kefalet talebine karşı olduğunu bildirmektedir. Savunmanın mahkemede bulunacağına dair hiçbir güvence var olmamaktadır. Buna göre, savunmanın kefalet talebi reddedilmeli ve savunma sanığı davayı bekleyen dönemde tutuklu kalmalıdır.’’

Dilekçede şunlar yazıyor:


’Reza Zarrab sofistike, iyi bağlantıları olan, çok büyük çaplarda zenginliğe ve etkiye sahip uluslararası bir işadamıdır ve İran hükümetinin ABD’yi ve uluslararası banka sistemlerini dolandırmasına uzun yıllar yardım etmiştir. Daha yakın bir zamanda, tutuklanışından sonra, kendi malvarlıkları ve gelirleri ve uluslararası seyahatleri hakkında bazı materyal yanlış sunumlar yaparak mahkemeyi yanlış yönlendirdi. Zarrab düzenbazlık tarihine ek olarak, ABD’den kaçması için önemli derecede nedeni vardır ve imkana sahiptir.

ABD’ye hiçbir bağı yoktur, çok büyük oranda yabancı ülkelerde aile ve iş bağlantılarına, çok geniş kaynaklara, en az üç pasaporta sahip ve kolayca seyahat ederek, ABD’ye geri göndermeyi reddedecek ülkelerde kalma imkanına sahiptir. Kendisi maximum 75 yıla denk gelen hapis talebiyle ciddi suçlamalara karşı ve ihtimal ki ABD hapis etme rehberlerine göre cezası onyıllarca hapise denk gelebilecektir. Buna ek olarak Zarrab’ın bu suçlamalara katılımının kanıtı ezici derecededir. Zarrab ve altındaki isimler arasında ve beraber çalışanları ile yaptığı büyük sayıdaki ve şüphe götürmez email iletişimleri, iş kayıtları, ve finansal kanıtlar suçlandığı çark hakkında onun suçluluğunu göstermektedir. İran ve Türkiye’nin çifte vatandaşı olarak, Türk yetkili kurumları malvarlığı ve gücünü kullanarak Reza Zarrab’ın Türk hapishanesinden serbest bırakıldığını iddia ettiler, savunma olağanüstü bir uçuş riski taşıyor ve hiçbir kefalet şartı kendisinin mahkemede serberst kalacağını garanti edemez.
 

Zarrab’ın kefalet için öne sürdüğü koşullar kendi zenginliğini kullanarak, kendisinin uçuş riski olmadığını göstermek üzere çok küçük azınlığa nasip olan şartlarda, harikulade zengin savunma sanıklarının ulaşabildiği güvenlik kisvesine büründürülüyor. Varlıklı savunma sanıklarına kendi hapishanesini kendi çalışanlarıyla ve kendi parasından inşa edilmesine izin verilmesinin bir eşitsizlik yaratacağının dışında, bu kefalet şartları suçlamaların doğasından, kanıtların ağırlığından, Zarrab’ın kişisel geçmişinden ve şimdiye kadar olan dolandırıcılığından (duplicity) oluşan uçuş riskini azaltmamaktadır.’’
 

2 Haziran’da toplanacak olan konferans görüşmesinde Hakim Berman, Sarraf’ın kefaletle serbest kalıp, kalmayacağına karar verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler