ABD'den sert Twitter eleştirisi

Türkiye’de Twitter sosyal paylaşım sitesine uygulanan erişim yasağı, Amerika tarafından bir kez daha eleştirildi.

Yayınlanma: 25.03.2014 - 20:02
Abone Ol google-news

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf, Twitter’a erişim yasağıyla ilgili olarak hem Twitter hem de Türk hükümetiyle temasta olduklarını söyledi. Harf, bu yasağın kabul edilemez olduğunu ve sosyal medya platformlarına erişimi engelleme hakkı olmaması gerektiği görüşünü Türk hükümetine ilettiklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifingi sırasında Türkiye’nin bir Suriye uçağını düşürmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Harf, Associated Press muhabiri Matt Lee’nin muzip bir sorusuna muhatap kaldı. Lee, “Acaba Türk hükümetinin [Suriye’yle] angajman kurallarını Twitter’a, hatta Facebook ve YouTube’e koymasını mı bekliyorsunuz?” diye sorunca Marie Harf, “Türk hükümetinin Twitter’a erişimi engellemesinden bu yana Türkiye’den daha fazla tweet atıldı. Bu da ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışanlara ilginç bir işaret. [Yasak] İşe yaramıyor ve doğru bir şey değil,” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü görecekler” sözünü hatırlatan Matt Lee, Harf’a, “Bu yasağı uygulamaya kalkarken trajik bir şekilde başarısızlığa uğrayan Türkiye Cumhuriyeti’nin gücü hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorunca,  Harf soruyu alttan alarak, “Bu girişimle ilgili Türk yetkililere hem burada hem de yerinde (Ankara’da) ciddi kaygılarımızı ilettik. Türkiye’de olduğu gibi her ülkede ifade özgürlüğünü destekliyoruz. İnsanların özgür ifade hakkını ihlal edecek her türlü girişime karşıyız ve vatandaşlarının Twitter’a erişimlerine yönelik engeli kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbestçe erişim sağlaması için doğrudan Türk hükümetine çağrıda bulunmayı sürdürüyoruz” dedi.

Demokrasilerde insanların ifade özgürlüğü hakkını kısıtlama girişimlerine yer olmadığının altını çizen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf, “Hem Twitter hem de Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Bunun kabul edilemez olduğu ve [Türk hükümetine] bu tür sosyal medya platformlarına erişimi engelleyebilme imkanına sahip olmaması gerektiği görüşümüzü ilettik,” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler