'Afrika’nın Pinocheti' ömür boyu hapse mahkum oldu

Çad Cumhuriyeti’nin eski diktatörü Hissene Habre yargılandığı Senegal’in başkenti Dakar’da ki özel mahkeme tarafından ‘’insanlığa karşı işlediği suçlar’’ ve işkenceden suçlu bulunarak ömür boyu hapse mahkum edildi.

Yayınlanma: 30.05.2016 - 17:27
Abone Ol google-news


Çad Cumhuriyeti’nin 1982 – 1990 yılları arasında devlet başkanlığını yürüten Hissene Habre Afrika Birliği tarafından Senegal’in Başkenti Dakar’da oluşturulan mahkeme tarafından insanlığa karşı işlenmiş suçların yanı sıra bir kadına da tecavüz etmekten suçlu bulundu.

Mahkeme kararının açıklanmasından sonra salonunda bulunanlar kararı alkışlarla karşıladılar. Kararı televizyondan izleyen Habre’nin baskıcı yönetiminin kurbanlarının yakınları kararı birbirine sarılarak kutladılar.

İnsan Hakları Örgütü (Human Rights Watch) tarafından Şilili diktatör Augusto Pinochet’in ardından ‘‘Afrika’nın Pinochet’i’’ olarak tanımlanan Hissene Habre kendi ülkesi dışında yargılanan ilk eski lider oldu.

İnsan Hakları Örgütü için çalışan ve 15 yıldır Hissene Habre’nin yargılanması için uğraşan hukukçu Reed Brody kararın açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada Habre’nin yargılanması için kurbanlarının gösterdiği direncin diğer diktatörlerin yargılanması için mücadele veren kurbanlara esin kaynağı olacağını belirtti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler