Sarraf’ın avukatı da topu ‘paralel’e attı

Rıza Sarraf’ın avukatı, mahkemeye sunduğu dilekçede kefalet talebinin karşılanmasını isterken, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesini kanıt gösterdi. Gülen cemaatinin Türkiye’deki rolüne ilişkin yazılar da mahkemeye sunuldu.

Yayınlanma: 01.06.2016 - 05:24
Abone Ol google-news

Rıza Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman, salı günü mahkemeye sunduğu yeni dilekçede 17 Aralık soruşturmasının New York’taki davaya karşı kullanılmaması gerektiğini belirterek kefalet talebinin karşılanmasını istedi. Hâkim Richard J. Berman’a sunduğu 58 sayfalık dilekçede Brafman, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesini kanıt gösterdi. Brafman, Gülen cemaatinin Türkiye’deki rolüne ilişkin yazıları mahkemeye sundu.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bhrara’nın 29 sayfalık görüşünde dile getirdiği iddialara 30 sayfalık ana ve 28 sayfalık ekli dilekçeyle karşı çıkan Brafman, başsavcılığın kefalet reform anlaşmasını tek yanlı, tam olmayan ve adaletsiz şekilde cümleler kullanarak reddettiğini belirtti. Brafman, 19 Mart’ta Miami Havalimanı’nda gözaltına alınan Sarraf’ın ifadesi alınırken Türkçe tercüman olmadığını ve bir çok yalan yanlış bilginin bu yüzden yöneltildiğini iddia etti. Dilekçede Sarraf’a yöneltilen suçların ABD kurumlarının yetki sınırlarının dışında kaldığı ve İran’a getirilen yasaklamaların ABD vatandaşı olmayan kimselere bir etkisinin bulunmadığı ifade edildi. Dilekçede Sarraf’ın terörist olmadığı ve yaptığı işlemlerde terör örgütlerini kapsamadığı ve kara para aklamadığı yazıldı.

Türkiye’deki 17-25 Aralık soruşturmalarının ‘siyasi motiflerle’ yapıldığını ve kapandığını not eden Brafman, Bharara’nın ofisinin 55 sayfalık tercümesinin de yersiz olduğunu belirtti. Bunun ‘hükümeti devirmek’ için yapıldığını iddia eden Brafman, eklerde ise Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki Yüce Divan’a göndermeme notlarının yer aldığı TBMM Araştırma Komisyonu raporuna yer verdi. Dilekçe eklerinde Hanefi Avcı, Nedim Şener ve Tülin Daloğlu’nun cemaat aleyhine Al Monitor’da yayımlanan İngilizce röportajları, eski AKP milletvekili ve eski Anayasa Mahkemesi Raportorü Osman Can’ın Financial Times’a yazdığı ve Türkiye’nin demokrasisini Gülencilere karşı savunması gerektiğini belirttiği yazılar yer aldı. Brafman, Benjamin Harvey’in Isobel Finkel ile Bloomberg’te yazdıkları yazıyı da referans olarak gösterdi.

CHP Sarraf için ABD’ye gidiyor

CHP, Rıza Sarraf davasını izlemek üzere New York’a heyet gönderiyor. CHP heyetine off-shore uzmanı ve New York Barosu avukatlarından Yegâne Güley’i “teknik danışman” olarak atadı. Avukat Yegâne Güley, New York’ta 2 Haziran’da görülecek ilk duruşmada hazır bulunacak. 16 Haziran’da Amerika’ya dava için gidecek Rıza Türmen de Güley’e eşlik edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler