Dünya çapında 46 milyon köle

Özgür Yürü Vakfı (Walk Free Foundation) 167 ülkeyi kapsayan Küresel Kölelik Endeksi yayımladı. Rapora göre dünya çapında yaklaşık 46 milyon kişi köle olarak yaşıyor.

Yayınlanma: 01.06.2016 - 06:08
Abone Ol google-news

Avusturya merkezli Özgür Yürü Vakfı (Walk Free Foundation) Küresel Kölelik Endeksi yayımlandı. Araştırma için 167 ülkeyi kapsayan çeşitli araştırmalar ve 24 kriter üzerinden bu ülkelerde yaşayanların savunmasızlığı ve köleleştirilmeleri analiz edildi. Dünya nüfusunun yüzde 44’ünü oluşturan 25 ülkede anketler düzenlendi.

Araştırma sonucunda, köle olarak doğan veya modern kölelik kapsamına giren seks köleliği, borç köleliği ve diğer kölelik şartlarında zorla çalıştırılanların 2014’te 35.8 milyon olan insan sayısının yüzde 30 artarak 45.8 milyona çıktığı tespit edildi. Bu artışta savaş ve küresel ısınma sonucu oluşan kuraklık-kıtlık sebepleriyle insanların yurtlarından olması, göç dalgaları başlatmasının önemli rol oynadığı kaydedildi. 1.3 milyar nüfuslu Hindistan 18.4 milyon köle ile listede ilk sırada yer alıyor. Hindistan’ı 3.4 milyon köle ile Çin ve 2.1 milyon köle ile Pakistan takip ediyor.

Köleliğin en yoğun olduğu ülke Kuzey Kore’nin 25 milyonluk nüfusunun yüzde 4.4’ü yani her 20 kişiden biri köle. Kölelerin üçte ikisi Asya’da yaşıyor. En az köle Avrupa’da gibi gözükse de yaşlı kıtaya göç, zorla çalıştırma ve cinsel istismar koşullarını artırıyor. Toplam 1 milyon 243 bin 400 kölenin yaşadığı Avrupa kıtasında değerlendirilen Türkiye’de ise yaklaşık 480 bin 300 köle bulunuyor. Buna göre, Türkiye Avrupa’daki köle sayısının üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Hollanda, ABD, Britanya, İsveç, Avustralya, Portekiz, Hırvatistan, İspanya, Belçika ve Norveç ise kölelikle mücadelede en çok önlem alan ülkeler olarak gösteriliyor.

Kölelik nasıl tanımlanıyor?

Araştırma, ‘kölelik’ kavramının modern şekillerinin ülkeler tarafından farklı şekilde tanımlanmasından ötürü raporun başında ‘modern köleliğin’ kapsamını da tanımlamış. Buna göre raporda, insan ticareti, çocuk ticareti, seks işçiliği, borç işçiliği, zorla çalıştırılma, zorla evlendirilme ve çocuk istismarı ‘modern kölelik’ olarak tanımlanıyor ve araştırmada doğuştan kölelik durumu ile birlikte analiz ediliyor. “Bu raporda, modern kölelik insanlık dışı koşullarda sömürülen bir insanın işkence, tehdit, şiddet, güç istismarı gibi sebeplerden ötürü karşı koyamadığı ve terk edemediği durumları kapsamaktadır” ifadesi yer alıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler