YPG kırmızı çizgide

YPG liderliğindeki SDG, Fırat’ın batısında, Halep’e bağlı Mınbıc’ı IŞİD’den kurtarma operasyonu başlattı. Arap mı Kürt savaşçılar mı çoğunlukta, rivayet muhtelif.

Yayınlanma: 01.06.2016 - 22:36
Abone Ol google-news

YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri bir yandan geçen haftaden beri Kobane üzerinden Rakka’nın kuzeyini IŞİD’den kurtarma operasyonu yürütürken önceki gece de Tışrin barajından harekete geçip Mınbıc kasabasını almak için operasyon başlattı. Yine ABD’nin hem havadan hem karadan verdiği destek eşliğinde... Oysa Ankara’nın “kırmızı çizgimiz, YPG geçemez” ilanına Halep’e bağlı, Fırat’ın batısındaki Mınbıc de dahildi.

 

ABD askerleriyle

Dün SDG Sözcüsü Tackır Kobane, 12 bin savaşçıyla operasyon yaptıklarını belirtip “Savaşçıların çoğu Araplardan oluşuyor. Kürt savaşçılar da var ama azlar. Savaşçılar Mınbıc halkından oluşuyor. ABD askerleri de var” dedi. Reuters’e konuşan ABD’li yetkililer de operasyona katılanların ağırlıklı olarak Arap savaşçılardan oluştuğunu söylemiş, Ankara’nın YPG’den duyduğu rahatsızlığa “Mınbıç alındıktan sonra, anlaşma YPG’nin kalmayacağı yönünde. Dolayısıyla geleneksel Arap bölgesini Araplar kontrol edecek” cevabını verdi. Muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise tam tersi konuştu. Londra merkezli ama Suriye’de aktivist ağı olan Gözlemevi, operasyona katılan savaşçıların çoğunun YPG’lilerden oluştuğunu ileri sürdü.

 

Türkiye hattına

ABD’li bir ordu yetkilisi, operasyonun amacını “Türkiye sınırı boyunca uzanan ve IŞİD’in Avrupa’dan gelen ve giden militanların Suriye’ye geçişi için lojistik üs olarak kullandığı rotayı kapatabilmek” diye açıklarken bunun haftalar sürebileceğini söyledi. Kobane ise “Operasyon çok başarılı gidiyor. Kent merkezine 9 km yaklaştık. 15 köyü aldık” dedi. “Koalisyon uçakları havadan bize destek veriyor. Salı akşamından beri IŞİD’e 50 hava saldırısı gerçekleştirdiler. IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalıyorlar” bilgisini veren SDG sözcüsü “IŞİD kaçıyor. Mınbıc kent merkezine varmamıza 9 km kaldı. Bu gidişle akşama kadar kent merkezine varırız” öngürüsünde bulundu.

 

Felluce’de ara

Bu arada IŞİD’in 2014’te Irak’te ele geçirdiği ilk büyük kent olan Felluce’yi kurtarma operasyonuna 50 bin sivilin örgüt tarafından canlı kalkan olarak kullanılması sebbeiyle ara verildi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kentte yaşayan sivilleri korumak amacıyla böyle bir karar aldıklarını söyleyip “Önceliğimiz sivilleri korumak olmasaydı savaşı hızla bitirmek mümkün olurdu” dedi.

 

ABD'ye teklifi havada kalan Ankara: Destek vermiyoruz

Reuters’ın haberine göre Türkiye’den bir askeri yetkili, ABD destekli SDG’nin IŞİD’in kontrolündeki Mınbıc’a düzenlediği operasyona destek vermediklerini söyledi. Ankara’nın operasyon konusunda Washington tarafından bilgilendirildiğini aktaran Türk yetkili, YPG’nin katılımı ve bölgenin Türkiye’nin füze menzilinin dışında yer alması nedeniyle operasyona destek vermeyeceklerini ifade etti. Mayıs başında ABD’li yetkililer Ankara’nın YPG ile Mınbıc’a operasyonuna karşı çıktığını ancak kendilerinin Türkiye’yi ikna ettiğini ileri sürmüştü.

 

Teklif neydi?

Ay sonunda ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’ye güçlerini birleştirme ve Suriye’de birlikte özel operasyon yapmayı teklif ettiklerini duyurdu. Ama YPG’nin dahil edilmemesi şartıyla... “Amerikalılarla Mınbıc cebini mümkün olduğunca çabuk kapatma ve ikinci bir cephe açma konusunu görüşüyoruz. Tamam, ikinci bir cephe açılmalı, ama PYD ile olmaz” diyen Çavuşoğlu, bu operasyonlarda Türkiye ile ABD’nin özel kuvvetlerine Fransa, Britanya, Almanya özel kuvvetlerinin yanısıra Ankara destekli Sünni Arap silahlı grupların da destek verebileceğini ifade etmişti.

 

Suriyeli eski büyükelçi: Şam ile Ankara Kürt devletine karşı birlik olabilir

Suriye’deki çatışmaların başladığı 2011 yılında Suriye’nin Ankara büyükelçiliği görevini yürüten Nidal Kabalan, ikili ilişkilerin iyileşmesinin sadece mümkün değil, aynı zamanda gerekli olduğunu, Türkiye’nin adım atması durumunda Suriye’nin karşılık vereceğini söyledi. Mayıs sonu Vatan Partisi’nden bir heyetin Suriye’de görüşmeler yapması ve AKP hükümetinden gelen Suriye politikasını değiştirme açıklamalarının ardından BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici, Kabalan ile konuştu. Eski elçi, Türkiye sınırlarını kontrol edip teröristlere yardımı keserse Şam’ın ilişkileri düzeltmeye hazır olduğunu belirtti.

 

Kanton kabul edilemez

Kabalan, doğrudan görüşmelerin iki ülkenin çıkarına olacağını ifade etti. Kürtlerin güçlenmesine karşı Suriye’nin Türkiye ile ortak hareket edilebileceğini ima eden eski elçi, ülkeyi kantonlara ayırmanın “kabul edilemez” olduğunu söylerken, “Rojava Federasyonu”nun ilan edilmesine de tepki gösterdi. Kabalan şunları söyledi: “Türkiye, İran, Irak ve Suriye, aralarındaki en sert anlaşmazlıkların olduğu dönemlerde dahi, bağımsız bir Kürt devletinin çıkarlarına aykırı olduğuna dair uzlaşma içindeydi. Bu dört ülke, Kürtlere bir tür özerlik vermeyi kabul edebilir. Ama bu, devletin altı oyulmadan yapılabilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler