Obama: Rusya yanlış hesap yaptı

ABD Başkanı Barack Obama, Kırım'ı topraklarına katma kararı alan Rusya'nın mevcut doğrultuda hareket etmeyi sürdürmesi halinde bunun Rus ekonomisi üzerindeki sonuçlarının büyümeyi sürdüreceğini belirterek, "Rusya liderliği, Ukrayna'daki eylemlerini dünyanın önemsemeyeceğini düşündüyse yanlış hesap yaptı" dedi.

Yayınlanma: 26.03.2014 - 17:57
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB) - ABD Zirvesi'ne katılan ABD Başkanı Barack Obama, toplantı sonrasında AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna konusundaki adımlarını savunma konusunda Birleşmiş Milletler'de yalnız kaldığını söyledi. AB'nin 28 ülkesinin, NATO'nun 28 üyesinin hemfikir olduğunu, G7'nin yaptırımlar konusunda uzlaştığını belirten Obama, Rusya'nın Ukrayna'daki tavrını sürdürmesi halinde izolasyonun derinleşeceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın tavrında değişiklik olmaması halinde yaptırımların artırılacağı ve bunların sonuçlarının büyüyeceği de Obama'nın vurguları arasında yer aldı. Rusya'nın Ukrayna'daki adımlarının sadece bir ülkeyle ilgili olmadığını, tüm ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve uluslararası hukuka saygıyla ilgili olduğunu söyleyen Obama, "Rusya işte bunu ihlal etti" dedi.

Avrupa ve ABD'nin, Ukrayna'ya destek olma ve Rusya'yı izole ederek bedel ödetme konusunda birleştiğini ifade eden Obama, şu ana kadar ABD ile Avrupa arasında sağlanan koordinasyonu "mükemmel" olarak nitelendirdi.

Rusya'ya yönelik, Soğuk Savaş döneminden bu yana en belirgin yaptırımların devreye sokulduğunu, Ukrayna'da daha fazla ilerlemesi halinde devreye sokulacak ek ve daha derin yaptırımların koordine edilmekte olduğunu belirten Obama, Rusya'ya yönelik yaptırımların global ekonomi üzerinde etkileri olacağını da söyledi.

Obama, NATO'ya yönelik taahhütlerinin, Avrupa'nın güvenliğinin olduğu kadar ABD'nin ulusal güvenliğinin de mihenk taşı ve en önemli unsuru olduğunun altını çizdi. NATO'nun ortak savunma ilkesi olan 5. maddeye atıf yapan Obama, "NATO'da küçük ve büyük ülkeler var ama ortak savunma söz konusu olduğunda herkes aynı düzeyde" dedi.

"Özgürlüğümüz bedava değil" diyen Obama, bazı NATO üyelerinin savunma harcamalarında yaptıkları kesintiden duyduğu endişeyi dile getirerek, NATO'nun güvenilir, etkili, caydırıcı güce sahip olmasının öneminin altını çizdi.

Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda ise "Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üyelik yolunda olduklarını düşünmüyorum" dedi. NATO'ya yeni üyeler almak için hazırlık içinde olunmadığını belirten Obama, Ukrayna'nın geçmişte NATO üyeliğine başvurmamasının sebeplerinden birisinin Rusya'yla karmaşık ilişkisi olduğunu ve bu durumun kısa sürede değişmesini beklemediğini kaydetti.

NATO'nun, kendisini Rusya'ya karşı kırılgan hisseden ülkelerde düzenli varlık göstermesi gereğine dikkati çeken Obama, nisan başında toplanacak NATO dışişleri bakanlarından planları güncellemelerini istediğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler