Dünya bu yasağı konuşuyor

Türkiye'de Twitter'dan sonra YouTube'un da yasaklanması dünya medyasında geniş yankı uyandırdı...

Yayınlanma: 28.03.2014 - 08:44
Abone Ol google-news

Yabancı haber siteleri Twitter'dan sonra youtube yasağını son dakika haberi olarak geçti.

YOUTUBE YASAĞI İSPANYOL BASININDA

İspanyol El Mundo gazetesi internet sitesi, Gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen konuşmaların sızdırılması ve Youtube yasağını ana sayfalarına taşıdı.
Lluis Miquel Hurtado tarafından kaleme alınan haberde, Gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kaydının sızdırıldığını ve Youtube'un kapıtıldığını söyledi

İspanyolca yayın yapan Actualidad.rt.com, TİB'in kapatma kararının hemen ardından "Türkiye, youtube'ı yasakladı" başlığıyla haberi okurlarına duyurdu.

“Hükümet, bir hafta önce uygulamaya koyduğu twitter yasağının yankıları bitmeden bu kez de youtube'u yasakladı” denilen haberde yasağın, bugün yayınlanan ve Suriye'ye saldırı planlarından bahsedilen tapelerden sonra geldiği belirtiliyor.

YOUTUBE YASAĞI DANİMARKA MEDYASINDA

Danimarka medyasında “Türk hükümeti YouTube'yi de kapattı başlığı ile verilen haberlerde, yasağın Twitter'in yasaklanmasının ardından 1 hafta sonra geldiğine dikkate çekildi. Haberlerde mahkemenin Twitter yasağını kaldırdığı belirtilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyaya yasak getirmesi eleştirildi. Eksra Bladet gazetesi, “Çok sayıda sosyal medya ve internet sayfası kapatıldı. Twitter yasağı 20 martta başladı ve Erdoğan, Twitter'in kökünü kazıyacağını söyledi. Yasaklar, başta BM ve İnsan Hakları kuruluşu olmak üzere bir çok uluslararası kuruluş tarafından kınandı. 10 milyondan fazla Türk kullanıcı, yasakları cep telefonları ve özel İnternet sayfaları ile delmeye çalıştıö sözlerine yer verdi.

BÜYÜME TERSE DÖNDÜ

Jyllands Posten gazetesinde ise, “Düne kadar batı dışında en hızlı büyüyen pazar ve güvenilir ekonomisi ile yatırımcıların favorisi gelişmekte olan ülkeler Türkiye ve Rusya'daki karışıklıklar nedeniyle geri dönüş başladı. Ayrıca gelişmekte olan piyasalar denilen gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasaları, dördüncü takvim yılları için gelişmiş ülkelerin hisse senedi piyasaları ile karşılaştırıldığında düşük performans başladı. Bu gelişmeler yatırımcılar için, küçük bir değişiklik değildirö denildi.

SOSYOL MEDYA İLE SAVAŞ HIZLANDI

Politiken gazetesinde, “Türkiye sosyal medya ile savaşı hızlandırdıö başlıklı yazıda, gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen konuşmaların sızdırılması sonrası YouTube'un kapatıldığına dikkat çekildi. Yazıda “Türk yetkililer Twitter'i yasakladıktan birkaç gün sonra YouTube'yi de yasakladılarö cümleleri yer aldı.

ABD BASININDA

TIME (ABD): YouTube yasağı Türk hükümetinin Twitter kararıyla uluslar arası eleştirilerin hedefi olmasından bir hafta sonra geldi.

BLOOMBERG (ABD): Suriye işgal planlarının sızması üzerine Türkiye YouTube'a girişi engelledi. ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf sızdırılan konuşmalar üzerine yorum yapmaktan kaçındı.

CNN INT. (ABD): Türk hükümeti on milyondan fazla insanı etkileyen Twitter yasağından bir hafta sonra YouTube'u yasakladı. NBC (ABD): Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Twitter'ı silip süpüreceğini söylemesinden sonra internette sansür dalgası başladı. Birkaç saat sonra Twitter yasaklandı. Şimdi de YouTube kapatıldı.

CNBC (ABD): AB'nin dijital komiseri Neelie Kroes, CNBC'ye, YouTube kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, Türkiye halkının ifade özgürlüğünün garanti altına alınması için elinden geleni yapacağını açıkladı.

WASHINGTON POST (ABD): Türk yetkililer Twitter'ı kapattıktan bir hafta sonra benzer bir operasyonla YouTube'ı kapattı. Bu gelişme sosyal medyanın yaygın bir şekilde kullanıldığı ülkede öfkeyi daha da tırmandıracak.

 

YOUTUBE YASAĞI ALMAN BASININDA GENİŞ YER BULDU

Alman basını Türkiye'de YouTube'a erişimin engellenmesine geniş verdi. Yasağı gazeteler ve televizyonlar kısa süre içinde son dakika haberi olarak verdiler. Gazetelerin internet sayfalarındaki haberlere çok sayıda okur da yorum yaptı. Okurların yorumlarında yasak eleştirilirken, bu haliyle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı çıkıldı.

Bild, Twitter savaşından sonra Erdoğan şimdi de YouTube kapattı: “Çarşamba günü mahkeme Twitter yasağını kaldırdı. Şimdi Hükümet YouTube'u kapattı."

Die Welt, Erdoğan Twitter'dan sonra YouTube'u kapattı: “Twitter'dan sonra sırada video platformu YouTube var. Şimdi seçim kampanyası var ve o internet söylentilerinden korkuyor. Hükümet çevreleri önlemden bahsediyorlar. Ses kaydı kaldırdığında YouTube'un tekrar açılabileceği ifade ediliyor."

Die Zeit, Türkiye YouTube'u da kapattırdı: “Türkiye'de Twitter'dan sonra YouTube da bloke edildi. Yetkili telekomünikasyon dairesi mahkeme kararı olmadan kapattı."

Der Spiegel, Erdoğan YouTube'u kapattırdı: “Önce Twitter, şimdi YouTube"

Der Tagesspiegel, Erdoğan YouTube'u kapattırdı: “Türk Başbakanı Erdoğan Twitter'ı kapattırdıktan sonra aynı yolu YouTube için de izledi. Pazar günkü yerel seçimlere az bir zaman kala Başbakan Erdoğan Twitter'dan sonra YouTube kapattı. Bu adım mahkeme kararı olmadan atıldı."

YOUTUBE YASAĞI İNGİLİZ BASININDA

İngiliz basını Türkiye'de Twitter'ın ardından Youtube'nin de engellenmesine geniş yer ayırdı.

BBC: YOUTUBE ENGELLENDİ

İngiliz BBC televizyonu Türkiye'deki Youtube yasağını "internete sızan ses kayıtları nedeniyle Türkiye Youtube'u engellendi" başlığı ile duyurdu.
Yasağın Twitter'in engellemesi ile açılan karşı davanın ardından geldiğine vurgu yapan BBC, pazar günü önemli yerel seçimlerle yüzleşecek Erdoğan'ın daha önce sosyal medyayı yanlış bilgi yaymakla suçlayarak Youtube ve Twitter'in kapatılacağını ima ettiğini yazdı.

INDEPENDENT: TÜRKİYE YOUTUBE'U ENGELLEDİ

Independent gazetesi de yüksek güvenlikli Suriye ile ilgili toplantı diyalogların internete sızdırılmasının ardından Türkiye'de Youtube'un da yasaklandığını duyurdu.
Seçimler öncesinde yolsuzluklarla ilgili suçlamaların kullanıcılar tarafından yayılmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" açıklamasını hatırlatan gazete, bu hafta sonu yapılacak seçimlerin hükümetin geleceğini belirleyeceğine vurgu yaptı.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian, teknoloji devi Google'nin Youtube'un Türkiye'de yasaklanmasının araştırdığı açıklamasını aktararak Twitter'ın da birkaç gün önce engellendiğini hatırlattı.
Guardian, Başbakan Erdoğan'ın yolsuzluk skandalı ile boğuştuğunu ve hükümet ile ilgili yolsuzluk iddialarının son birkaç haftadır sosyal medya platformlarında paylaşıldığını yazdı.

FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE YOUTUBE ERİŞİMİNİ DURDURDU

Financial Times gazetesi de haberi "Türkiye Youtube'a erişimi durdurdu" başlığı ile duyurdu.
Türkiye'nin, gizli Suriye toplantısı ile ilgili ses kayıtlarının sızdırılmasının ardından Youtube sitesinin engellendiğini yazan gazete, söz konusu engellemenin hükümet kararından çok mahkeme kararı sonucu olduğunu aktardı.
Perşembe günü sızdırılan ses kayıtlarının öncekilere göre daha kışkırtıcı olduğuna dikkat çeken Financial Times, Başbakan'ın "ulusal güvenlikle ilgili konuşmaların dolaşması iki yüzlülüktür" açıklamasını aktardı.

DAILY MAIL: TWITTER'DAN SONRA YOUTUBE DA ENGELLENDİ

İngiltere'nin en çok okunan gazetelerinden Daily Mail, Türkiye'de Twitter'ın yasaklanmasından günler sonra Youtube'un da Suriye'ye ilgili yapılan gizli toplantıya katılan üst düzey yetkililere ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının internete sızması nedeniyle engellendiğini yazdı.
İngiltere'nin en çok okunan gazetelerinden Daily Mail, Türkiye'de Twitter'ın yasaklanmasından günler sonra Youtube'un da Suriye'ye ilişkin yapılan gizli toplantıya katılan üst düzey yetkililere ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının internete sızması nedeniyle engellendiğini yazdı
İngiliz Channel 4 televizyonu da geniş yer verdiği haberinde " önce Twitter, şimdi Youtube, Türk Başbakanı üst düzey yetkililerin gizli konuşmalarının siteye yüklenmesinin ardından video paylaşım sitesini engelledi" ifadelerini kullandı.

YOUTUBE YASAĞI İTALYAN BASININDA

TÜRKİYE'de sosyal paylaşım sitesi YouTube'a erişimin engellenmesi İtalya basınında da geniş yer buldu.
ANSA haber ajansı internet sitesinde "Türkiye: Twitter'dan sonra YouTube'a erişimi engelledi" başlığıyla verilen haberde, üst düzey yetkililer arasında yapılan, gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kaydının sosyal ağda yayınlanmasının ardından kısıtlama kararının alındığı belirtildi. Twitter'in kapatılmasından bir hafta sonra YouTube erişiminin de engellendiğine vurgu yapılan haberde, uygulamanın yerel seçimlerden üç gün önce yapılıyor olmasının da altı çizildi.

Haberde, Ocak ayından beri hemen hemen her gün Twitter ve YouTube üzerinden Erdoğan'ı zora sokan video ve ses kayıtlarının yayınlandığı belirtilirken, "Dün ortaya çıkan bir ses kaydı, Başbakan'ı 2010 yılında dönemin muhalefet lideri Deniz Baykal'a karşı kırmızı noktalı bir videonun yayılmasını organize ettiği suçlamasına maruz bıraktı" ifadesine yer verildi. Son olarak üst düzey yetkililerin katıldığı gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kaydının Youtube'da yayınlandığı belirtildi.

Corriere della Sera gazetesi internet sitesinde, "Türkiye , Erdoğan YouTube'un da ağzını bağladı" başlığıyla yeralan haberin altbaşlığında, “Türk Başbakan Twitter'in ardından video platformunu da sansürledi. Geçen günlerde Suriye ilgili bir görüşmenin ses kayıtları yayınlandı" denildi. Haberin devamında, "Twitter'la başaramadı, YouTube ile yeniden deniyor" ifadesine yer verildi. Kararın gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kaydının yayınlanmasının ardından alındığı belirtildi. Haberde Erdoğan'ın oğlu ve bakanlarının başkalarıyla yaptıkları görüşmelerin YouTube üzerinden yayınlanan görüntü ve ses kayıtlarıyla "rüşvet" iddialarının ortaya atıldığı, Erdoğan'ın ise sosyal ağın kendisine ve hükümetine komplo kurmak amacıyla bir enstrüman olarak kullanıldığını iddiasında olduğu vurgulandı.
La Repubblica gazetesinin internet sayfasında ilk sıralarda yer bulan haber, "Türkiye, Twitter'dan sonra YouTube da kapandı" başlığı ile yer aldı. Haberde yayınlanan ses kaydının ilk sayfaları işgal ettiği belirtildi. Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Gül'ün Twitter yasağına müdahalesinin etkili olmadığı belirtilerek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en popüler web medyası üzerine kişisel saldırısını sürdürüyor" yorumu yapıldı.

Günlük ekonomi gazetesi İl Sole 24 Ore internet sitesinde de Türkiye'de Youtube'a erişimin engellenmesi, "Yeni yasak, Türkiye Twitter'dan sonra Youtube'u da durdurdu" başlığıyla duyuruldu. Haberde "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle" geçen Cuma Twitter'ın yerel seçimlerden üç gün önce de Youtube'un durdurulmasının Türkiye'de tansiyonu yükselttiği belirtildi. Ayrıca, "Pazar günü yapılacak seçimlerde, başbakan ve hükümetini vuran skandalların etkisinin ne olacağı belli değil" denilen haberde, Erdoğan'ın güç kaybetmesinin beklendiği ancak tahminde bulunmanın mümkün olmadığı kaydedildi. "Sultanın tahtta kalması halinde büyük olasılıkla daha İslamcı ve otoriter bir Türkiye ya da daha demokratik ve Avrupa'ya yakın bir Türkiye olma yol ayrımında" yorumunda bulunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler