Merkel: Süreç tamamlanana kadar İngiltere'nin üyeliği devam edecek

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından Almanya Sanşölyesi Merkel açıklama yaptı. Merkel karara ilişkin "AB'den çıkmak isteyenlerin ne yapması gerektiği bellidir. İngiltere, AB'den çıkış sürcini tamamlayana kadar üyeliğini devam ettirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 24.06.2016 - 13:41
Abone Ol google-news

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından Almanya Sanşölyesi Angela Merkel kararı değerlendirmek için kameraların karşısına geçti. Avrupa Birliği'nin barışa dayalı bir topluluk olduğunu belirten Merkel, "Önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Brüksel'de bir araya geleceğiz. AB'den çıkmak isteyenlerin ne yapması gerektiği bellidir. İngiltere, AB'den çıkış sürcini tamamlayana kadar üyeliğini devam ettirececktir" diye konuştu.

Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Ortaya çıkan sonucu “AB için bir çatlak” olarak nitelendiren Merkel, “Bu durumun önümüzdeki günler, haftarlar, aylar ve yıllarda ortaya çıkaracağı etkinin ne anlama geleceği, AB’nin geri kalan 27 üye ülkesinin göstereceği tavra bağlı. Referandumun sonuçlarına ilişkin aceleci sonuçlara varmak, sadece Avrupa’nın daha da gerilmesine hizmet eder. Durumu sakin bir şekilde analiz edip, değerlendirmek, birlikte doğru ve ortak karar almalıyız” dedi.

Avrupa Birliği’nin önümüzdeki dönemde insanların hayatlarında hissedilir düzelmeler yapması gerektiğine işaret eden Merkel, AB’nin özgürlük, demokrasi gibi ortak değerleri global dünyada ancak birlikte savunabileceğini söyledi. İngiltere’deki referandumun sonucunu tarihi olarak iyi değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Merkel,”AB fikrinin bir barış projesi olduğunu unutmamalıyız. Yüzyıllar süren kanlı çatışmaların ardından, AB kurucuları 60 yıl önce barışın temellerini attı. Bu gelecekte de aynen kalmalı” diye konuştu.

"BİRLİĞİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN ALMANYA'YA ÖZEL BİR SORUMLULUK DÜŞÜYOR"

Dünyada yaşanan huzursuzlukları Avrupa olarak yakından hissettikleri belirten Almanya Başbakanı Merkel, Almanya’nın Avrupa’da birliğin gerçekleşmesi ve sürmesi için özel bir sorumluluğu oduğunu söyledi. Merkel, bu nedenle Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Mattio Renzi’yi görüşmelerde bulunmak üzere Berlin’e davet ettiğini dile getirdi. Merkel, önümüzdeki Salı ve Çarşamba günleri konunun Avrupa Konseyi’nde ayrıntısıyla değerlendirileceğin de söyledi.

AB’den ayrılma sürecinin ayrıntılarıyla belirlendiğine işaret eden Merkel, görüşmeler tamamlanana kadar İngiltere ve AB’nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini vurguladı.

Alman parlamentosunda önümüzdeki Salı günü konuya ilişkin özel oturum yapılacağını da kaydeden Merkel, hükümet açıklamasıyla Almanya’nın yapılacaklarını parlamenterlere duyuracağını söyledi.
”AB, bugün ortaya çıkan duruma en doğru yanıtı vermek için yeterince güçlü” diyen Merkel, Alman hükümeti ve kendisinin bunun için elinden geleni yapacağını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler