Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşma tamam

Reuters haber ajanısının İsrailli üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Türkiye ile İsrail iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaştı.

Yayınlanma: 26.06.2016 - 20:28
Abone Ol google-news

Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi için 3 yıldır devam eden müzakerelerde son olacağı belirtilen dünkü görüşmenin ardından anlaşma sağlandı. Mutabakatın açıklanması ise bugüne bırakıldı. Başbakan Binali Yıldırım ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu açıklamayı saat 13:00’te eşzamanlı basın toplantılarıyla duyuracak. Mutabakatın iki aşamalı olduğu bildirildi. Tazminat bölümünün ayrı, Gazze’ye yönelik mutabakatın ayrı gelmesi bekleniyor. Mavi Marmara’nın Gazze’ye yaptığı seferin organizatörü olan İnsani Yardım Vakfı (İHH) ise mutabakatı tanımadığını duyurdu.

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Özel Temsilcisi Joseph Ciechanover, dün Roma’da bir araya geldi. Öğleden sonra başlayan görüşmelerin başında taraflar mutabakatın bugün açıklanmasında uzlaşı sağladı.

Yıldırım açıklayacak

İsrailli kaynaklar akşam saatlerinde anlaşmaya varıldığını ve açıklamanın, Roma’da bulunan Netanyahu’nun bugün öğle saaatlerinde düzenleyeceği basın toplantısıyla ilan edileceğini açıkladı. Başbakanlık kaynakları da dün akşam saatlerinde, İsrail’le yürütülen müzakerelerde varılan aşamayla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın bügün saat 13.00’te Çankaya Köşkü’nde açıklama yapacağını duyurdu.

Kerry Roma’da

Türkiye-İsrail mutabakatı ile eşzamanlı olarak Roma ayrıca Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin buluşmasına da ev sahipliği yaptı. Kerry’nin görüşmelerde İsrail-Filistin arasındaki barış sürecini canlandırmayı hedeflediği belirtilse de ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby ziyaret ile ilgili “İsrail ile ABD arasında konuşulacak çok konu var” demişti. Kirby’nin bu açıklamaları da Türkiye’nin 3 şartından biri olan ‘özür’ krizinde ABD Başkanı Obama’nın devreye girmesinin ardından bu defa arabuluculuğu Kerry’nin üstlendiği iddialarını gündeme getirdi. İsrail basınına göre, Netanyahu anlaşmanın detaylarıyla ilgili Kerry’ye bilgi verecek. İsrail- Filistin barış görüşmelerine dair Ortadoğu dörtlüsünün açıklama yapması beklenirken, Türkiye de haftasonunda Hamas lideri Halid Meşal’i ağırlamıştı.

Bugün Sinirlioğlu ile Ciechanover’in anlaşma metnini Roma’da paraflaması bekleniyor. Nihai onay için İsrail kabinesi Çarşamba gününü belirlerken, Türkiye’deki sürecin nasıl işleyeceği kamuoyuna açıklanmadı. Tarafların mutabakat muhtırasına imza atması beklendiği için Türkiye için anlaşmalarda olduğu gibi Meclis onayı gerekmiyor.

MİT-MOSSAD görüşmesi çözdü

Türkiye ile İsrail arasında anlaşma İsrail basınına sızdı. Haaretz gazetesi, iki tarafın 10 gün önce Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili uzlaşmaya varmasıyla son pürüzün aşıldığını yazdı. Habere göre, İsrail dış istihabarat servisi Mossad’ın şefi Yossi Cohen’in Türkiye’ye gizlice gelerek MİT Başkanı Hakan Fidan ile görüşmesiyle temel uzlaşıya varıldı. Anlaşmaya göre Türkiye Hamas’ın İsrail’e karşı herhangi bir askeri faaliyet planlamasına ya da gerçekleştirmesine izin vermeyecek. Ancak Türkiye’deki Hamas ofisleri diplomatik faaliyet amacıyla açık kalmaya devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler