Rabia’yı da unuttu

Ankara, İsrail ve Rusya’nın yanı sıra Mısır ile de ilişkileri düzeltmenin yollarını ararken Kahire’den olumlu yanıt gelmiyor. Mısır’ın, Türkiye’nin üst düzey Müslüman Kardeşler üyelerine evsahipliği yapmasından duyduğu rahatsızlığın devam ettiği öğrenildi.

Yayınlanma: 28.06.2016 - 20:16
Abone Ol google-news

Ankara, İsrail ve Rusya’nın yanı sıra Mısır ile de ilişkileri düzeltmenin yollarını arıyor. Ancak Türkiye’nin üst düzey Müslüman Kardeşler üyelerine evsahipliği yapmasından ve Türkiye’de toplantılar düzenlemesinden rahatsız olan Kahire’den olumlu yanıt alamıyor. Diplomatik kaynaklar, Başbakan’ın “Mısır’la bakanlar seviyesinde ilişki başlayabilir” sözlerine “Buyursun gelsinler ama daha geçen hafta Müslüman Kardeşler İstanbul’da toplanırken, nasıl ilişkiler normalleşir ki” diye tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, devrik lider Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler’e yönelik cezalarla ilgili açıklamalarında son dönemde tepki tonunu düşürmesine karşın, Mısır bu açıklamaları hala içişlerine müdahale olarak görüyor. Kahire, “Biz Türkiye’de hapse atılan gazeteciler ya da muhalefete yapılanlarla ilgili açıklama yapıyor muyuz? Yorum yapıyor muyuz? Mursi ve Müslüman Kardeşler’le ilgili yargı kararları bizim içişimidir” görüşünde. Mısır için Müslüman Kardeşler’in terör örgütü olduğuna işaret eden kaynaklar, Türkiye’nin zaman zaman Mısır ile ilişki kurmak için gönderdiği mesajların “çelişkili” olduğuna işaret etti.

Bakanlar gelsin ama...

“Bakanlar seviyesinde bile ilişkiler başlayabilir. 3 günlük dünya, neyin kavgasını ediyoruz” diyerek Mısır’la ekonomik ilişkileri düzeltme isteğini dile getiren Başbakan Binali Yıldırım’ın sözlerini “Ekonomik ilişkiler rayında gidiyor. Bunlar iki farklı süreç... İş hayatı başkadır ve devam ediyor” diye değerlendiren yetkili karşılıklı bakan ziyaretleri için de şu mesajları verdi: “Buyursun gelsinler. Bizim tarafımızdan bir engel yok; el uzatıyorlarsa kabul ederiz ama birbiriyle çelişkili açıklamalar var. Müslüman Kardeşler daha geçtiğimiz hafta İstanbul’da toplantı yaptı. Eğer Müslüman Kardeşlerle devam etmek istiyorsanız, buyrun devam edin. Bizim için sorun yok. Ama iyi bir ilişki için en azından onların Mısır’a karşı düşmanca faaliyetlerinin durdurulması gerekir. Kimi isterseniz ona evsahipliği yapabilirsiniz ama bize yönelik tehdit oluşmamalı.”

Arabulucuya gerek yok

Mursi ve Müslüman Kardeşler yanlılarıyla ilgili Mısır’da alınan yargı kararlarına Türkiye’nin tepkisini “Türkiye Mısır’ın içişleri hakkında bir şart öne süremez. Bu bizim için kabul edilebilir değil” şeklinde değerlendiren kaynaklar Mısır-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için de arabulucuya ihtiyaç olmadığını vurguladı: “Tüm resim net. Gerçekten Mısır ile normal ilişkiler isteniyorsa temel konu Müslüman Kardeşlerdir”

Bekleyeceğiz

Türkiye-İsrail mutabakatını da Mısır’ın ikili bir mutabakat olarak gördüğüne işaret eden yetkili, bu mutabakatın bölgeye etkisinin nasıl olacağını görmek için “Bekleyip görmeliyiz. Bakalım uygulanacak mı” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler