Myanmar'da tartışmalı nüfus sayımı

Birleşmiş Milletler'in (BM), "Myanmar'da Rohingya Müslümanlarına ayrımcılık uygulandığı" gerekçesiyle insan hakları örgütlerinin ertelenmesini istediği nüfus sayımına destek vermesi tepki çekti.

Yayınlanma: 31.03.2014 - 11:54
Abone Ol google-news

BM Nüfus Fonu, Myanmar'daki etnik sorunları daha da derinleştirmesinden korkulan sayıma maddi ve lojistik destek verdiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu.

İngiltere'deki Burma Kampanyası'nı yöneten Mark Farmaner, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Uluslararası yardım, Rohingyalara karşı ayrımcılığı finanse ediyor" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü yöneticisi Kenneth Roth da Myanmar'da nüfus sayımının bu şekilde yapılmasının "büyük hata" olacağı, etnik gerginlikleri tırmandıracağı uyarısında bulundu.

Myanmar'da insan hakları üzerine araştırmalarıyla tanınan Amy Smith de BM Nüfus Fonu'nun "pek çok endişeyi" gündeme getirmesine rağmen, bu konuda önlem almadığına işaret etti.

Bu arada, Myanmar'da dün başlayan nüfus sayımı sürerken, bazı bölgelerdeki Rohingyaların "Bengalli" olarak kaydedilmek istememesinden dolayı, görevlilerin buralardan sayım yapmadan ayrıldığı ileri sürüldü.

Aralarında İngiltere, Almanya ve Avustralya'nın da bulunduğu bazı ülkelerin de nüfus sayımı harcamalarına destek verdiği belirtiliyor.

Myanmar Enformasyon Bakan Yardımcısı Ye Htut, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rohingyaların nüfus sayım formuna etnik kimliklerini yazmalarına izin verilmeyeceğini bildirmişti. Bu açıklamaya dek, hükümet yetkilileri ve BM Nüfus Fonu, Rohingyaların etnik kimliklerini "diğer" kategorisiyle tanımlayabileceklerini ifade ediliyordu.

Myanmar hükümetince ülke dışından göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor ve hükümet tarafından "Bengalli" olarak tanımlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler