Japonya silah ihracı yasağını hafifletiyor

Japonya kendi uyguladığı silah satışı yasağını yarım asıra yakın süredir ilk kez hafifletiyor. ABD'ye geçmişte teknoloji transfer edilse de Japonya uzun süredir silah ve askeri malzeme satışı yapmıyor.

Yayınlanma: 01.04.2014 - 12:52
Abone Ol google-news

Yeni kurallar uyarınca Japonya artık müttefikleriyle ortak silah geliştirebilecek ve savunma sanayine yeni pazar ve teknolojilere erişim olanağı sağlayacak.

Kararın Japonya'yı artan militarizmle suçlayan Çin'de kuşku yaratması bekleniyor.

Japonya İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra meşru müdafaa dışında savaşa girmeyi yasaklayan barışçıl bir anayasa uygulamaya koymuştu.

Ülke on yıllar boyunca silah satışı konusunda "üç ilkeyi" uyguladı.

 

Silah ihracında üç ilke

Bu ilkelerse komünist ülkelere silah satmamak, BM'nin silah ambargosu uyguladığı ülkelere silah satmamak ve savaşan ya da savaşma ihtimali olan ülkelere silah satışı yapmamak.

İlkeler 1967 yılında yürürlüğe girmiş ve zamanla Japonya'nın kendi kendine uyguladığı bir satış yasağına dönüşmüştü.

Ancak Japonya Başbakanı Şinzo Abe ülkenin ulusal güvenliğini geliştirmeyi ve Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kendine koyduğu bazı kısıtlamaları normalleştirmek istiyor.

Yeni politika uyarınca savaşan ya da BM'nin silah ambargosu ülkelere yönelik silah satış yasağı sürecek.

Kyodo Haber Ajansı'na göre artık küresel barışa katkıda bulunan ve Japonya'nun ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet eden silah satışları yapılabilecek.

Habere göre Japonya silah satışlarını dikkatli bir şekilde izleyecek ve süreç şeffaf olacak. Silahların üçüncü taraflara satılmasınaysa izin verilmeyecek.

Çin geçtiğimiz günlerde Japonya'yı böyle bir karar alınmaması için uyarmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying "Japon siyasetinde sağa kayışın yoğunlaştığı bir dönemde silah ihracı kısıtlamalarının büyük ölçüde hafifletilmesinin arkasındaki niyet ve bunun etkileri bizi gerçekten kaygılandırıyor" demişti.

Japonya geçen yılın sonlarında yeni bir ulusal güvenlik stratejisi benimsemiş ve savunma harcamalarını arttırmıştı.

Japonya gelecek beş yıl boyunca insansız uçaklar, hayalet uçakları ve amfibi araçlar satın alacak.

(BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon