Bahoz Erdal muamması... TSK öldürüldüğünü doğrulamadı

Anadolu Ajansı, PKK yöneticilerinden ‘Bahoz Erdal’ kod adlı Fehman Hüseyin’in Suriye’de öldürüldüğünü iddia etti. PKK ise iddiayı reddetti.

Yayınlanma: 09.07.2016 - 19:03
Abone Ol google-news

Anadolu Ajansı, PKK yöneticilerinden “Bahoz Erdal” kod adlı Fehman Hüseyin’in Suriye’de öldürüldüğünü iddia etti. AA, Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan Tel Hamis Tugayları Sözcüsü Halid el Hasekavi’ye dayandırdığı haberinde, Bahoz Erdal ve korumaları ile birlikte 8 kişinin yer aldığı aracın önceki akşam Himo beldesinden Kamışlı’ya giderken vurulduğunu iddia etti. AA’nin haberine göre Hasekavi, “Bu operasyonun uzun süren takip sonrası gerçekleştiğini” ileri sürdü.

Suriyeli olan Bahoz Erdal’ın IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları sonrası bir grup PKK’li ile Suriye’ye geçtiği, burada YPG’lilere eğitim verdiği iddia edilmişti. HPG Basın İletişim Merkezi Bahoz Erdal’ın hayatta olduğuna ilişkin açıklama yaptı. İddialar üzerine görüştüğümüz Kobani Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kürdo, “Türk basınında daha önce de birçok kez Bahoz Erdal’ın öldürüldüğü yönünde iddialar ortaya çıktı ancak her seferinde bunların yalan olduğu ortaya çıktı” diyerek Bahoz Erdal’ın öldürüldüğü iddiasını reddetti. Kuzey Irak’taki KDP kaynakları ve PYD yetkilileri ise böyle bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Rojava’daki birçok gazeteci de iddiayı reddederek, MİT’in Bahoz Erdal’ı takibi sırasında izini kaybedince böyle bir iddia ortaya atarak, Erdal’ın yerini tespit etmeye çalışıyor olabileceğini ileri sürdü.

Tel Hamis Tugayları’nın Haseke bölgesinde faaliyet gösteren küçük bir grup olduğu belirtilirken, Ahrar üş Şam ile birlikte hareket ettiği ve MİT tarafından desteklendiği iddia edildi.

TSK doğrulamadı

Fehman Hüseyin’in öldürüldüğü iddiasını Genelkurmay ve güvenlik birimleri doğrulamadı. Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’ün haberine göre; Genelkurmay, MİT ve Emniyet, iddianın doğru olup olmadığını araştırıyor. PKK militanları arasındaki telsiz konuşmaları incelenirken, takip altındaki telefonlarda Fehman’ın öldürüldüğüne dair doğrulayacak bir konuşma geçmedi. Yerel kaynaklar Tel Hamis Tugayları’nın isimlerini duyurmak için böyle bir açıklama yaptıklarını öne sürdü. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise “Hüseyin’in öldürüldüğü haberini aldık” dedi.

21 PKK’li öldürüldü

Genelkurmay Başkanlığı, Şemdinli’de 17 PKK’linin öldürüldüğünü açıkladı. Van Valiliği güvenlik güçleri ile PKK’liler arasında çıkan çatışmada 2 PKK’linin öldürüldüğünü duyurdu. Ağrı’da Kovancık Köyü yakınlarında çıkan çatışmada 2 PKK’li öldürüldü.

 

15 şehidin olduğu Aktütün saldırısının emrini verdi

Suriyeli olan ve Şam’da tıp eğitimi alan “Bahoz Erdal” kod adlı Fehman Hüseyin, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının ardından Murat Karayılan ve Cemil Bayık ile birlikte örgütün üst düzey yöneticiliğini yaptı. Örgütün askeri kanadı olarak bilinen HPG’nin 2004-2009 arasında yöneticiliğini yapan Bahoz Erdal’ın 3 Ekim 2008’de Aktütün’de 15 askerin şehit olduğu saldırı gibi pek çok saldırının emrini verdiği belirtilmişti. Bahoz Erdal, İçişleri Bakanlığı tarafından “en çok aranan teröristler” listesinde kırmızı kategoride aranıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler