Suudi sermayesi gidiyor

Financial Times’a göre, Müslüman Kardeşler’e verilen destek, bazı yatırımların geri çekilmesine yol açtı.

Yayınlanma: 02.04.2014 - 23:00
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan’ın, Ankara’nın Mısır’da Müslüman Kardeşler’e verdiği destekten ötürü Türkiye’deki bazı yatırımlarını geri çektiği öne sürüldü.

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, İngiltere Başbakanı David Cameron, Müslüman Kardeşler’in (İhvan) “terör örgütü” sayılıp sayılmaması konusunda rapor hazırlanması için talimat verince hükümet içinde tartışma başladı.

Gazete, talimatın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni yatıştırmayı amaçladığını, Riyad’ın Türkiye’ye de baskı yaptığını yazdı.

Financial Times, üst düzey bir İngiliz yetkilinin “Amerikalılar gibi Müslüman Kardeşler konusunda bir şeyler yapmamız için Suudilerin büyük baskısı altındayız. Onları terörist bir örgüt olarak görüyorlar ve bize bir dizi nedenden dolayı kızgınlar” dediğini aktardı.

Haberde, Müslüman Kardeşler paralelindeki Özgürlük ve Adalet Partisi’nin dış politika komitesi eski sözcüsü İslam Abdel Rahman’ın “Suudiler, Katar üzerinde baskı yaptı ve büyükelçilerini geri çektiler. Türkiye’ye baskı yaptılar ve oradaki yatırımların bazılarını geri çektiler. Londra üzerinde de baskı yapmış olmaları ihtimalini dışlayamazsınız” dediği de belirtildi.

Gazete, Başbakan Cameron’ın, Suudi Arabistan Büyükelçisi Sir John Jenkins’e, Müslüman Kardeşler’in felsefesi, değerleri, “aşırılık ve şiddetle” bağlarına ilişkin bir rapor hazırlaması talimatı vermesinin hükümet içinde gerilim yarattığını, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin “soruşturmanın, tarihsel olarak ılımlı bir örgütü radikalleştirmesinden kaygı duyduklarını” yazdı.

Habere göre, İngiltere dış istihbarat örgütü MI6’dan da Müslüman Kardeşler’in Mısır’da bir otobüste gerçekleştirilen terör saldırısının arkasında olduğu iddialarını araştırması istendi.

Müslüman Kardeşler, Sina Yarımadası’nda geçen şubat ayında bir otobüse düzenlenen ve 3 turistin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgilerinin olmadığını duyurmuştu.

Suudi Arabistan ve Katar, Mısır’da geçen yıl eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren darbeyi destekliyorlar.

İngiliz savunma firması BAE, geçen ay Suudi Arabistan’a 72 “Eurofighter Typhoon” savaş uçağının satışıyla ilgili anlaşmaya varmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler