Trump'tan darbe açıklaması: Erdoğan'la Kürtleri bir araya getiririm

ABD'nin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Türkiye'de yaşanan darbe girişimine ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'ye akıl verme hakkının olmadığını savunarak Erdoğan ile Kürtleri yan yana getirebileceğini söyledi.

Yayınlanma: 22.07.2016 - 14:57
Abone Ol google-news

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı olduğu kesinleşen Donald Trump, New York Times'tan David E. Sanger ve Maggie Haberman'a uzun bir mülakat verdi.

Mülakatta Trump, ABD'nin ittifakları, NATO ve askeri harcamalara ilişkin dikkat çekici tespitler yaptı.

ABD'NİN ASKERİ HARCAMALARI

Trump, ABD'nin bazı zengin ülkeleri korumak için de büyük askeri harcamalar yaptığını, ancak aynı şekilde geri dönüş alamadıklarını, bu nedenle bu ülkelerle anlaşma sağlanamaması hâlinde onları korumanın anlamsız olduğunu söyledi.

Trump, zengin ülkelere, "Tebrikler, kendi kendinizi koruyacaksınız" demeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD'nin dünyanın birçok yerinde asker bulundurmasının ülkenin 800 milyar dolarlık ticaret açığına fayda sağlamadığını belirten Trump, muhabirlerin "barışı sağlıyoruz" sözlerine de, "[Kore'de] barışı sağlayacağımızın garantisi yok" yanıtını verdi.

Trump, Kore'de ABD askerleri olmasaydı, belki de şu anda "birleşik bir Kore"nin olacağını söylerken, şu anda Kuzey Kore'nin güçlendiğini ve daha da nükleer hâle geldiğini vurguladı.

Cumhuriyetçi aday, ABD'nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı kurduğu füze savunma sistemlerinin de "pratik olarak miadının dolmuş olduğunu" ileri sürdü.

Trump, Hillary Clinton'ın "Japonya'yı asla terk etmeyeceğiz" açıklamalarını hatırlatarak, bunun pazarlık payını ortadan kaldırdığını, ABD'nin müttefiklerinin buna güvenerek hareket ettiğini söyledi.

Trump, "Her zaman masadan kalkmaya hazır olmalısınız" derken, kendi isteğinin bu olmadığını, ancak ABD'nin şu anda yaptığı şeyi yapmaya devam edemeyeceğini kaydetti.

'ERDOĞAN'LA KÜRTLERİ BİR ARAYA GETİRİRİM'

Mülakatta Türkiye'deki darbe girişimi hakkında da konuşan Trump, ABD'nin darbe sonrası yaşanan tasfiyeler hakkında Türkiye'ye akıl verme hakkının olmadığını savunarak, polis cinayetlerini hatırlattı.

"Kürtlerin hayranıyım" diyen Trump, Erdoğan'ın Kürtlerin hayranı olmadığının hatırlatılması üzerine, Erdoğan ile Kürtleri yan yana getirebileceğini söyledi. Gazetecilerin bunu nasıl yapacağı yönündeki sorusuna ise Trump'ın cevabı "toplantılarla" oldu.

'NAFTA BİR FELAKET'

Meksika ile olan ilişkilere de değinen Trump, önceki "vaatleri" arasında yer alan sınıra duvar inşa etme fikrinden vazgeçmediğini söyledi.

Meksika ile iyi ilişkilerinin olduğunu savunan Trump, bununla birlikte Bill Clinton döneminde imzalanan ticaret anlaşması NAFTA'nın "ABD tarihinde imzalanmış en kötü anlaşma" olduğunu ileri sürdü.

"NAFTA bir felaket" diyen Trump, anlaşmanın işçiler için bir felaket olduğunu, bu anlaşma nedeniyle 18 yıldır reel ücretlerde artış gerçekleşmediğini belirtti.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Rusya hakkında da konuşan Trump, Putin'e yönelik övgü dolu sözler sarf etmediğini, Putin'in kendisini övdüğünü söyledi.

Rusya'nın Baltık ülkelerine saldırması durumunda tepkisinin ne olacağı sorulan Cumhuriyetçi lider, "Bunu söyleyerek Putin'in bilmesini istemiyorum" dedi.

Bu ülkelerin NATO üyesi olduklarının hatırlatılması üzerineyse Trump, "Faturalarını ödemeyen çok sayıda NATO üyesi var" dedi.

Sanger'in "Faturaları unutun, NATO yükümlülüklerimiz var" demesi üzerine ise, "Faturaları bir kenara koyamazsın. Birçok NATO ülkesi ödeme yapmıyor. Bu büyük bir şey" cevabını verdi.

Trump, Baltık ülkelerinin ABD'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi hâlinde, onları Rusya'ya karşı koruyacaklarını söyledi.

ESAD VE SURİYE

Trump, nükleer silahlarla ilgili bir soruya da, "çok sayıda gereksiz silahımız var" cevabını verirken, IŞİD konusunda da, Rusya ile ABD arasında kavga yerine iyi ilişkiler olması gerektiğini söyledi.

"Esad'dan önce IŞİD'den kurtulmalıyız" diyen Trump, Esad ile IŞİD'in birbiriyle savaştığını ve IŞİD'in şu anda Esad'dan daha büyük bir tehdit olduğunu vurguladı.

"Esad kötü bir adam. Korkunç şeyler yaptı" diyen Trump, bununla birlikte hem Esad hem de IŞİD'le aynı anda savaşamayacaklarına dikkat çekti.

Trump'tan ilginç açıklamalar: Müttefiklerimizi şarta bağlı koruruz; Kürtlere hayranım


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler