Rojava’da IŞİD’e karşı direniş

PYD yetkilisi Zuhat Kubani, YPG’nin IŞİD’i şimdiye kadar 3 büyük yenilgiye uğrattığını bildirdi. BM Temsilcisi Lahdar İbrahimi ile Salih Müslim’in geçen hafta görüştüğünü söyleyen Kubani, Ceylanpınar seçimleriyle ilgili ortaya atılan hile iddialarının da doğru olduğunu düşünüyor. Kubani’ye göre, AKP’nin bazı güçleri Kürtlere karşı kullanmak için o belediyeye ihtiyacı var.

Yayınlanma: 05.04.2014 - 00:08
Abone Ol google-news

Türkiye, tartışmalı seçim sonuçlarına yoğunlaşmışken Suriye'de Rojava'nın (Batı Kürdistan) Kobani Kantonu'na üç cepheden eşzamanlı saldırı başlatan Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Bir süre Ukrayna krizinin de gölgesinde kalan Suriye'de diplomasi trafiği de son hızla sürüyor. Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Lahdar İbrahimi mart sonunda PYD lideri Salih Müslim başkanlığında bir heyetle bir araya geldi. Fransa’da yapılan görüşmede, Suriye ve muhalefetin durumu görüşüldü.

Salih Müslim-Lahdar İbrahimi görüşmesini doğrulayan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Dış İlişkiler Temsilcisi Zuhat Kubani, Kobani’de 7’den 70’e kadın erkek herkesin eline silah aldığını, seferberlik halinde olduğunu, IŞİD’e karşı doğu güney ve batı olmak üzere 3 cephede savaşıldığını söyledi.

PYD yetkilisi, Fırat kenarında Süleyman Şah Türbesi yakınlarında Kobani’nin batısındaki Zormuğar’a saldıran IŞİD'in bir darbe aldığını, burada 30'a yakın silahlı militanın YPG'nin kurduğu pusuda öldürüldüğünü kaydetti. IŞİD güçlerini pusuya düşüren YPG'nin tank ve doçka araçları imha ettiğini kaydeden PYD yetkilisi, Kobani'nin güneyinde Sırin'deki saldırı girişiminin de püskürtüldüğünü söyledi. Kobani'ye patlayıcı yüklü araçla yapılmaya çalışan saldırı da YPG'nin aracı uzaktan imha etmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmış. Kendal köyü yakınlarındaki çatışmalarda aralarında bir Kürt komutanla 12 Azerbaycan vatandışının da bulunduğu 100'e yakın kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.

YPG son bildirisinde de Serekaniye'de Tilbuke köyünü IŞİD'den geri aldığını, örgüte ağır kayıplar verdirdiğini ve çok sayıda silah ele geçirdiğini duyurdu.

Zuhat Kubani'ye göre IŞİD'in amacı “19 Temmuz'da Rojava devriminin başladığı Kobani'yi Cezire ve Afrin kantonlarından kopararak bir beylik kurmak, Rakka'yı sağlama almak.” Diğer iki kanton arasında köprü olan Kobani IŞİD tarafından Halep'in kuzeyinden Rakka'ya uzanan “İslami beyliğin önünde engel olarak görülüyor.”

Şimdiye kadar IŞİD'in birkaç hafta içinde 3 büyük yenilgi aldığını vurgulayan Kubani, bunlardan birisinin güneyde tahıl silolarına 4 saldırı düzenledikleri Sırin'de, bir diğerinin Zormuğar'da, sonuncusunun da Tel Abyad'da Kendal yakınlarında olduğuna işaret etti. IŞİD saldırıları yüzünden hem Arap hem Kürt köylerinden çok sayıda kişi göç etti.

Özgür Suriye Ordusu'ndan bazı güçlerin YPG ile birlikte hareket ettiğini, ÖSO'nun tek başına zayıf kaldığını ifade eden Zuhat Kubani Cerablus tarafındaki taburların YPG ile ilişkiye geçmek istediklerini belirtti. Daha önce IŞİD'le birlikte hareket eden Tel Abyad Devrimcileri tugayının da şimdi YPG ile ittifak kurmak istediği yönünde haberler var. Kubani, IŞİD'den korkan Türkmenlerle de ittifak girişiminin olduğunu, ancak şimdilik sonuçsuz kaldığını söyledi.

Zuhat Kubani, IŞİD'in kontrolünü ele geçirdiği Rakka'nın Suriye tarafında saldırı yapmamasını, Suriye yönetimiyle sözsüz de olsa bir anlaşmanın işareti olarak yorumluyor. Suriye'nin başka bölgelerinde birbirleriyle savaşan cihatçı güçler için Kürtler kırmızı çizgi gibi, başka bölgelerde birbirleriyle çatışsalar bile Kürt bölgesinde ittifak söz konusu.

‘Ceylanpınar iddiaları doğrudur’

Ceylanpınar'daki seçim sonuçlarıyla ilgili iddiaları da yanıtlayan Zuhat Kubani, “Ceylanpınar'la ilgili iddialar doğrudur, hileyle zorla almak istemişler” diye konuştu. PYD yetkilisi, hem Kürtleri koparmak için, ikincisi orada bir her zaman bazı güçleri Kürtlere karşı kullanmak için, kendileri dışında bir belediye başkanına izin vermeyeceklerini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Ankara'ya yönelik bir dönem dile getirilen cihatçılara destek verdikleri suçlamasına yönelik olarak da Zuhat Kubani, “Ankara'nın Irak'ta kaybettik, Suriye'de kazanalım diye, alel acele realiteyi değerlendirmeden, rejim düşecek hesabıyla harekete geçtiği, ancak yanıldığı, Kürtlerin ise bunu görerek hazırlık yaptığı” görüşünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler