İstanbul'da 1 hafta yaşadı, The Independent'e yazdı: Türkiye, Suriye gibi oluyor

İngiliz The Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, "Bundan 5 yıl önce Suriye'nin Türkiye gibi olacağını düşünürdüm, şimdiyse Türkiye Suriye gibi oluyor" başlıklı analizinde, 'Türkiye'nin bir zamanlar Orta Doğu'nun büyük umudu olduğunu, fakat şimdi zayıf ve istikrarsız bir ülkeye dönüştüğünü' ifade etti.

Yayınlanma: 30.07.2016 - 12:18
Abone Ol google-news

İngiliz The Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, 15 Temmuz tarihinde Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından izlenimlerini aktaran bir yazı kaleme almak için İstanbul'da 1 hafta geçirdi. "Bundan 5 yıl önce Suriye'nin Türkiye gibi olacağını düşünürdüm, şimdiyse Türkiye Suriye gibi oluyor" başlıklı analizde, 'Türkiye'nin bir zamanlar Orta Doğu'nun büyük umudu olduğu, fakat şimdi zayıf ve istikrarsız bir ülkeye dönüştüğü' yorumu yapıldı. 'Türkiye'deki güvenlik güçlerinin Gülen cemaatine mensup kişilerin peşine düştüğünün' altını çizen Cockburn, 'Türkiye'nin istikrarsızlaşmasının IŞİD için iyi haber olduğunu' söyledi.

"Türkiye; Irak ve Suriye'ye benzemeye başlıyor"

Yazısına 'Darbe girişimi ve tasfiyeler Türkiye'yi paramparça ediyor. Bir zamanlar devletin belkemiğini oluşturan Türk Silahlı Kuvvetleri, şu anda bir karmaşa içinde' sözleriyle başlayan Cockburn, darbe girişimin ardından ordu ve devlet kurumlarında başlatılan tasfiye sürecine, tutuklanan gazetecilere ve kapatılan gazete, televizyon kanalı, dergi, haber ajansı ve radyolara yazısında geniş yer ayırdı. 'Evinde Gülen'in kitapları olan kişilerin darbecilikle suçlanma korkusuyla kitapları yaktığına, çöpe attığına veya nehre bıraktığına' dikkat çeken Cockburn, Türkiye hakkında şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

"Bundan beş yıl önce, Türkiye Orta Doğu'daki en istikrarlı ve başarılı ülke gibi görünüyordu. Türkiye, bu açıdan komşularının örnek almak isteyeceği gibi bir ülkeydi. Ancak, Irak ve Suriye Türkiye'ye benzeyeceği yerde, Türkiye siyasi, etnik ve mezhepsel ayrılıklar açısından Irak ve Suriye'ye benzemeye başladı.

"Darbe girişiminin üstesinden gelerek yönetiminin önündeki engelleri kaldıran Erdoğan'ın kişisel otoritesi daha da artıyor. Fakat başarısız darbe girişimi, 80 milyon nüfusu ve 600 bin kişilik ordusuyla Türkiye'nin daha zayıf ve istikrarsız bir ülkeye dönüştüğünü de gösteriyor."

"Türkiye'nin istikrarsızlaşması IŞİD için iyi haber"

'Türkiye'deki güvenlik güçlerinin hiçbir zaman cihatçı Selefi grupların peşine düşmek konusunda çok gayretli olmadığını' ifade eden Patrick Cockburn, 'güvenlik güçlerinin önümüzdeki dönemde Gülen cemaatine mensup kişileri yakalamaya büyük çaba harcayacağını ve bu durumun IŞİD için iyi haber anlamına geldiğini' savundu. 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bir zamanlar içeride ve dışarıda Türkiye'nin istikrarının garantisi gözüyle bakıldığını' söyleyen Cockburn, 'başarısız darbe girişiminin orduyu geri döndürmenin mümkün olmayacağı şekilde parçaladığı' yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler