Economist: Türkiye'de darbe girişimi sonrası 'Batı karşıtlığı'

ABD'nin The Economist dergisi, bu haftaki sayısında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Batı ile Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl evrildiğini ele alan bir makale yayınladı. Makalede, darbe girişimi sonrasında Türkiye'de Batı karşıtlığının arttığı yorumunda bulunuldu.

Yayınlanma: 19.08.2016 - 11:15
Abone Ol google-news

ABD'nin The Economist dergisi, bu haftaki sayısında 15 Temmuz tarihinde Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından Batı ile Türkiye arasındaki ilişkileri irdeleyen bir makale yayınladı. Darbe girişimi sonrasında 'Türkiye'de Batı karşıtlığının arttığını' ifade eden dergi, artan Batı karşıtlığının sebeplerinden biri olarak 'ABD ve Avrupa'nın darbe girişimine ikircikli yaklaşımını' gösterdi. Hükümete yakın gazetelerin darbe girişiminin arkasında Batı'nın olduğunu söylediğine dikkat çeken The Economist, Türkiye'de artan Batı karşıtlığına ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

"Batı karşıtlığında artış var. Bir ankete göre Türklerin %84'ü darbe girişimcilerinin ülke dışından yardım aldığına inanıyor, %70'ten fazlası Amerika'nın parmağı olduğundan şüpheleniyor. Erdoğan ve bakanları Batı'yı çifte standart uygulamakla suçladı ve Fethullah Gülen'in iade edilmemesi durumunda ABD ile ilişkilerin ciddi şekilde bozulacağı uyarısını yapıyor."

"ABD ve Almanya dışındaki ülkeler darbe girişimini kınamakta yavaş kaldı"

'ABD ve Almanya haricindeki Batılı hükümetlerin darbe girişimini kınamakta yavaş kaldığına ve bu sebeple kendilerini kısmen sorumlu tutmaları gerektiğine' dikkat çeken dergi, 'Muhalifler dahil Türk siyasetçiler, Batı'yı darbe girişiminden çok, hükümetin darbe girişimine yanıtını eleştirmekle suçladı' ifadelerine yer verdiği makalede, darbe girişiminin 'Türkiye için bir sadakat sınavı olduğunu, fakat Avrupa'nın bu sınavda başarısız olduğunu' savundu. 

"Batı ve Gülen'e duyulan kin, Erdoğan'ı güçlendirdi"

The Economist dergisi, 'halk arasında Batı'ya ve Gülen destekçilerine karşı duyulan kinin, Erdoğan'a son yıllarda elde edemediği gücü kazandırdığını ve Türklerin büyük bir çoğunluğunu kendi tarafına çektiğini' ifade ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in darbe girişiminden kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek verdiğini hatırlattı. 

'Rus liderin Türkiye ile Batı arasındaki çatlağı kendi çıkarı için kullanmak istediğini' belirten dergi, "Bir zamanlar Türkiye'nin Avrupa yanlısı olan hükümeti, on yıldır Batı'dan kopuyor. Amerika ve Avrupa'nın darbeye ikircikli yaklaşımı da bu kopuşu hızlandırıyor" yorumunda bulundu.

(Kaynak: BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler