İspanya, Katalanlara ezici çoğunlukla 'hayır' dedi

İspanya Parlamentosu, ayrılıkçı Katalanların bağımsızlık isteğini referanduma sunulmasını ezici bir oy çoğunluğu ile reddetti.

Yayınlanma: 09.04.2014 - 10:20
Abone Ol google-news

Ülkenin kuzeyindeki Katalan Özerk Meclisi’nin tam bağımsızlık için referandum kararı alıp alamayacağını oylamaya sunan milletvekilleri bu girişimi kabul etmedi. Madrid’de ulusal parlamentoda temsil edilen siyasi partilere üye milletvekillerinin tamamına yakınının katıldığı oylamada, Katalonya’nın bağımsızlığı talebi, 47 'evet' oyuna karşılık, 299 'hayır' ve bir de çekimser oy ile reddedildi. Oylamada, İktidardaki Halk Partisi (PP), Sosyalist Parti (PSOE), Demokrasi ve İlerici Birlik Partisi (UPYD) milletvekilleri 'hayır' oyu kullandı.

BAĞIMSIZLIK HALKIN KARARI

Yaklaşık yedi saat süren tarihi oylama öncesi yapılan konuşmalarda parlamentoda temsilcisi bulunan Katalan partileri referandumdan vazgeçmeyeceklerini tekrarladılar. Katalan milletvekilleri bağımsızlık kararının halkın bir arzusu olduğunu vurgulayarak bundan geri adım atmayacakları sözü verdiler.

BAŞBAKAN RAJOY:  OYLAMA YAPILMASI HALİNDE ANAYASA HİÇE SAYILACAK

Hükümet adına bir konuşma yapan İspanya Başbakanı Jose Mariano Rajoy ise, Katalonya İspanya’dır bunun tersi olacak atılan her adımın hem anayasaya hem de halkın isteğine karşı olacağını söyledi. Rajoy, referandumun bir demokratik hak olmasına rağmen anayasada bunun yeri olmadığı zaman yapılmasının ise yasadışı olacağını belirtti. Başbakan Rajoy, daha da ileri giderek Katalonya’da bir oylama yapılması halinde anayasanın hiçe sayılması anlamına geleceğini ve buna ne kendisinin ne de İspanyol halkının müsaade edeceğinin altını çizdi. Rajoy, Katalanlarla diyaloğa hazır olduğunu ancak bunun sadece bağımsızlık kararından vaz geçmeleri halinde mümkün olabileceğini kaydetti.

RUBALCABA BAŞBAKANI ÇÖZÜM İÇİN KATALANLARLA AYNI MASAYA OTURMAYA DAVET ETTİ

Başbakan Mariano Rajoy’un ardından konuşan İspanya ana muhalefet partisi PSOE'nin (İspanya Sosyalist İşçi Partisi) lideri Alfredo Perez Rubalcaba, Katalanların bağımsızlık isteğinin sadece onlarla konuşularak çözüme kavuşturabileceğini söyledi. Alfredo Perez Rubalcaba, Katalanları yok sayarak, onların isteklerine sırt çevirerek bu sorunun halledilemeyeceğine işaret ederek Başbakanı çözüm için Katalanlarla aynı masaya oturmaya davet etti. Rubalcaba son olarak anayasa değişikliğine gidilerek Katalanların bu girişimine yol açılabileceği mesajı verdi.

KATALONYA ÖZERK YÖNETİM BAŞKANI MAS, OYLAMAYA KATILMADI

Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Arthur Mas, Madrid'deki Ulusal parlamentoda yapılan oylamaya katılmadı.

Katalan lider Artur Mas, Madrid’de sonucu belli olan oylamaya katılmayacağını açıklamış ve Madrid’deki ulusal meclise gitmeyi reddetmişti. Mas, oylama öncesi Barselona’da yaptığı açıklamada, referanduma gitmenin Katalonya Meclisi’nde alınmış bir karar olduğunu hatırlatarak kendisinin ise Katalonya Hükümeti Başkanı olduğunun altını çizdi.

İspanya Anayasa Mahkemesi de daha önce almış olduğu bir kararla, egemenlik konusunda ülkenin bir bölümününde böyle bir halk oylamasının yapılmasının hukuki olmayacağına işaret etmişti. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’ın başını çektiği ayrılıkçı partiler CiU, ERC ve ICV, 9 Kasım’da referandum düzenlemek istiyordu. Katalonya’da yapılan kamuoyu araştırmalarına göre İspanya’dan Bağımsızlık talep eden Katalanların %80’nin referandumda 'Evet' oyu kullanacağını tahmin ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon