Türkiye'den IŞİD VE YPG'ye kritik atış

Türkiye dün YPG’nin Mınbiç’te ilerleyip Sacur Suyu bölgesine geçmesinin ardından top atışları yaptı.

Yayınlanma: 22.08.2016 - 20:04
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Joe Biden’ın yarın başlayacak ziyareti öncesinde Ankara, ABD’nin Avrupa’daki en üst düzeyli komutanını ağırladığı gün Mınbiç’te YPG’nin Sacur Suyu bölgesini geçmesi üzerine 20 top atışı yaptı. YPG’nin bölgeden çekilmesi üzerine 18:30’da başlayan atışlar son buldu. NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı ve ABD’nin Avrupa’daki Kuvvet Komutanı Curtis Scaparrotti, dün Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın konuğu olarak Ankara’ya geldi.

Yeni kırmızı çizgi: Sacur

Scaparrotti’nin Ankara programı devam ederken 18:30 sıralarında Türkiye Mınbiç’teki Sacur Suyu bölgesine 20 el top atışı yaptı. Bölgeden kaynaklar, “Bu sınır, Mınbiç operasyonu başladığında YPG/PYD için çizilen sınırdı. Mınbiç’in kuzey tarafına doğru, bu sınırı geçmeleri üzerine kısa süreli ateş açıldı, Mınbiç vurulmadı. YPG unsurları da geri çekildi ve tekrar ilerlemedi” bilgisini paylaştı. Sacur Suyu, Karkamış sınırının 19.5 km. güneyinde yer alıyor.

‘Muhaliflere koridor’

Türkiye’nin Cerablus’ta IŞİD’e yönelik Karkamış’tan 2 gündür devam eden top atışlarını da anımsatan kaynaklar, “Artık bölgedeki durumlar farklı” yorumunu yaptı. Bu arada Reuters’a konuşan bir Türk yetkili de Cerablus’ta IŞİD’in hedef alınmasına da atıfla “atışların Suriye’de operasyon için ılımlı muhaliflere koridor açmak amacıyla düzenlendiğini” belirtti. Türkiye’nin desteklediği muhaliflerin Mare-Cerablus hattında ilerlemesi buna karşılık da YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Mınbiç- Afrin hattında ilerlemesi bekleniyor.

SDG, 12 Ağustos’ta Mınbiç’i aldı. Washington’ın operasyondan YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekileceği sözünü verdiğini ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklamıştı. Çavuşoğlu, Gaziantep saldırısı sonrasında da sınırın IŞİD’ten temizleneceğini belirtmişti. Ancak Pentagon’ın son açıklamalarında Mınbiç’te IŞİD’in tamamen temizlenmediği, tam anlamıyla güvenliğin sağlanmasının zaman alacağına dair ifadeler yer alıyor. Şimdi operasyonun Bab’a yönelmesi bekleniyor.

Bu arada, Scaparrotti, Org. Akar’la Genelkurmay karargâhında yaptığı görüşmenin ardından TBMM binasını gezdi, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile bir araya geldi. Scaparrotti, görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada ise Türk halkının ’cesaretine ve yiğitliğine’ hayran olduğunu belirtip, IŞİD ile mücadelede gösterdiği desteğe ’minnettar’ olduklarını söyledi. NATO ittifakının Türkiye ile “omuz omuza” durduğunu ve bölgede güvenliği geliştirmeye kararlı olduklarını söyleyen Scaparrotti, Türkiye’nin güney kanadının güvenliği için temel olduğunu belirtti: “Ortak tehditlere karşı koymak ve bütünlüklü, özgür ve barış içinde bir Avrupa için Türk müttefiklerimizle ilişkilerimizi inşa etme ve yakın çalışmaya devam edeceğiz.”

IŞİD mevzileri de vuruldu

Türkiye dün Suriye’de IŞİD mevzilerini de hedef aldı. İlk olarak sınırdaki Suriye’nin Cerablus kentinden ateşlenen 3 havan mermisi Gaziantep’in Karkamış İlçesi’nde boş araziye düştü. Olayın ardından sınırda konuşlu birlikler Cerablus’taki IŞİD hedeflerine angajman kuralları kapsamında misliyle top atışı yaptı. Bu arada, Suriyeli cihatçıların Türkiye’den Cerablus’a girmeye hazırlandığı haberlerine YPG’den yanıt gecikmedi. Mınbiç’te kuruluşunu ilan eden Cerablus Askeri Konseyi, Türkiye’nin IŞİD’le anlaşmalı hareket ettiği, ABD’nin buna engel olması gerektiğini belirtti. Öte yandan, dün akşam saatlerinde Cerablus Askeri Meclisi Genel Komutanı Abdulsettar El-Cadiri’nin, MİT ajanları tarafından öldürüldüğü iddiası gündeme düştü. Gaziantep’teki saldırının ardından Suriye sınırındaki güvenlik önlemleri de üst düzeye çıkarılıyor. IŞİD’in daha önceki roketli saldırılarının ardından Kilis’e yapılan özel kuvvet yığınağı yeniden başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler