Ukrayna'nın 25. bağımsızlık yılı gösterileri: Rusya başarısız oldu

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden ayrılışının 25. yılını kutlayan Ukrayna, tüm olanlara rağmen Rusya'nın karşısında hala yenilgiye uğramadıklarının mesajını verdi.

Yayınlanma: 24.08.2016 - 14:19
Abone Ol google-news

Bağımsızlıklarının 25. yılını dolduran Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tankların da katıldığı kutlamalar ve geçit törenleri düzenlendi. Törenlerde, Ukrayna'ya karşı saldırgan bir tutum izleyen Rusya'ya ve Ukrayna'nın doğusundaki Kremlin yanlısı 'ayrılıkçı' gruplara karşı bir duruş sergilendi. Binlerce asker, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko'yu, 2014 yılında Avrupa Birliği yanlısı gösterilerin yapıldığı ve yaklaşık 70 kişinin hayatını kaybettiği meydanda selamladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha önce Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında yıkılışına "20. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi" sözleriyle atıfta bulunmasına dikkat çeken Poroshenko, yaptığı konuşmada "Putin'in felaket olarak adlandırdığını yapan biziz" dedi.

Konuşmasında Kırım'ın Rusya tarafından ilhakına da değinen Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroshenko, "İki yılı aşkın süredir devam eden savaşa baktığımızda, emin bir şekilde söyleyebiliriz ki, düşmanımız 'Ukrayna'ya diz çöktürme' amacına ulaşamamıştır" ifadelerini kullandı. Poroshenko ayrıca 'Rusya'nın istediği zafere ulaşamadığını' söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin yarattığı çatışmalardan dolayı 9500'ü aşkın insan hayatını kaybetmiş ve iki milyon insan evini terk etmek zorunda kalmıştı. Kremlin'in bu tavırları, sadece Ukrayna'yı değil, özellikle Batı ülkelerini de etkilemiş ve Rusya birçok ülke tarafından bir dizi yaptırıma tabi tutulmuştu..

İki ülke arasındaki sorunlar ve Rusya'nın yasadışı olarak ilhak ettiği Kırım'dan dolayı doğan kriz hala devam ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler