'El Nusra'ya kimyasal silah planını MİT yaptı'

Suriye'deki kimyasal silah saldırısında AKP hükümetinin parmağı olduğunu iddia eden ABD'li ünlü gazeteci Seymour Hersh, haberinin arkasında durdu.

Yayınlanma: 09.04.2014 - 22:51
Abone Ol google-news

Ankara’yı hedef alan ağır iddialarıyla Türkiye kamuoyunun gündemine bir kez daha gelen ABD’li ünlü gazeteci Seymour M. Hersh, Beyaz Saray’ın raporu yalanlamasını “Elimde hatta şu an önümde bulunan raporun var olmadığını söylüyorlar yani” diyerek kahkahalarla karşıladı.

İddialarıyla ilgili haber sitesi Diken'e konuşan Hersh, haberin, kimilerini 30 yıldır tanıdığı sağlam kaynaklara ve saldırıyı MİT’in planladığını, sarin gazı yapımında kullanılan kimyasalların da bizzat Türk jandarması tarafından Halep’e taşındığını anlatan Amerikan istihbarat raporuna dayandığını vurguladı. Pulitzer Ödüllü gazeteci, haberinde yer almayan bir bilgiyi de aktardı: “Beyaz Saray, Suriye’deki muhalif grupların elinde sarin gazı bulunduğunu yalanlayadursun, Florida’da ABD Genelkurmay Başkanı başkanlığında bir ekip o sarin gazı yanlış ellere düşürse ne yaparız diye kafa patlatıyordu.”

Hersh, “Bu rapor elinizde mi yoksa duyumunuz mu var?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Evet, tabii ki. Hatta şu an önümde! İzin verin ilk satırını okuyayım isterseniz. İlk satırı kalın harflerle yazılmış ve ‘konuşma noktaları’ diyor. Hitap ettiği kişi, üst düzey yetkili, ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı David Shedd…. 20 Haziran (2013) tarihli…”

“İlk konuşma noktasının başlığında, yine kalın harflerle, ‘El Nusra Cephesi bağlantılı sarin üretim hücresi…’ yazıyor. Deniyor ki, El Nusra Cephesi bağlantılı sarin üretim hücresi 11 Eylül 2001 öncesindeki El Kaide bağlantılı hücreden bu yana en ileri sarin üretim merkezi.

Bunu biliyoruz, çünkü orada (Afganistan) savaş başladıktan sonra, 2001’in sonbaharından El Kaide’nin sarin üretim faaliyetlerinin görüntüleri ele geçirildi. El Kaide’nin sarin gazını hayvanlar üzerinde denediğini biliyoruz.”

 

'Bir de Baas'çıymışım'

Haberiyle ilgili kendisine ilginç gelen bazı değerlendirmeler olduğunu söyleyen Hersh, bunları da şöyle anlattı: “Yok efendim, Rusların istihbaratına nasıl güvenirmişiz? İyi de o bulgular önce İngiliz Genelkurmayı tarafından, sonra da ABD Genelkurmayı tarafından gözden geçirildi ve bundan sonra ABD Başkanı’nın önüne kondu. Ee, neden bahsediyor bu insanlar o zaman? Ruslar getirdi diye çürük mü olacak bulgular? Deli saçması bu. Ha tabii bir de Baas’çıymışım ben. Öyle diyorlar. Faşist Alevinin tekiymişim. Bunu bilmiyordum (kahkaha atıyor).”

Türkiye’nin Suriye içinde sarin gazı geliştirilmesine yardım ettiği iddiasını yineleyen Hersh, geçen ay Florida’daki Merkez Komutanlığı’ndaki yapılan bir beyin egzersizinin konusunu şöyle anlattı: El Nusra veya IŞİD ülkeden dışarı sürülür de sarin stokunu ve gazı kullanma yöntemlerini Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da faaliyet gösteren diğer Sünni, Cihadçı, Selefi veya Vahhabi gruplara aktarırlarsa ne yaparız?

Hersh, Türkiye’nin böyle bir saldırı düzenlemesinin güç olduğu yönündeki iddialara ilişkin şunları kaydetti: “Amerikan istihbaratı bir sonuca vardı. O da şu: MİT bizzat yapmıyor… Teknik olarak değil yani ama stratejik ve düşünce bazında yapıyor. Türk jandarmalar maddeleri kamyonlarla Suriye içine taşıdı. Bu materyaller Türkiye’den Suriye’ye sokuldu, Halep’e götürüldü. Sonradan da orada bileşim gerçekleştirildi. Ve tüm bunları anlatan bir (ABD) istihbarat raporu var. Ben de bunun üzerine yazdım. Hepsi bu.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler