Financial Times: Erdoğan, 3 cephede savaşarak risk alıyor

İngiltere'nin The Financial Times gazetesi dış haberler editörü David Gardner, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeleri ele aldığı analizinde, 'Erdoğan'ın 3 cephede savaşarak risk aldığı' yorumunda bulundu.

Yayınlanma: 26.08.2016 - 10:24
Abone Ol google-news

İngiltere'nin The Financial Times gazetesi dış haberler editörü David Gardner, Türkiye'de son dönemde yaşanan olayları analiz eden bir makale kaleme aldı. Gardner, "Erdoğan, 3 cephede savaşarak risk alıyor" başlıklı makalesinde, "Türkiye, her ne kadar Cerablus operasyonuyla NATO üyesi olarak değerini Washington'a hatırlatmış olsa da, bu tatmin edici görünen sonuç aslında yanıltıcı" ifadelerini kullandı. 'Türkiye'nin hala Batı ile çarpışma yolunda olduğunu' savunan Gardner, 'Türkiye'nin aynı anda çok fazla cephede savaştığını' vurguladı.

"Erdoğan'ın tepkisi samimi görünmüyor"

'Darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen iade edilene kadar ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin ortadan kalkmayacağını ve darbe girişimine tepki vermekte geç kaldığı gerekçesiyle Türkiye'nin AB'ye kızgın olduğunu' ifade eden Financial Times yazarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı ziyaret ettiğini ve bir sonraki durağının İran olacağını hatırlattı. Gardner, 15 Temmuz darbe girişimi ve Gülen ile ilgili ise şu analizi yaptı:

"Deliller, darbe girişiminin arkasında Gülencilerin olduğunu gösteriyor. Fethullah Gülen'in darbede doğrudan eli olsun olmasın, onun takipçilerinin Türk devletine çok ciddi boyutlarda sızmış olduğu tartışılmaz bir gerçek.

"Gülen, 2012 yılına kadar AKP'nin vazgeçilmez bir müttefikiydi. Fakat Erdoğan şimdi, Gülen cemaatinin devlete sızma boyutu karşısında şoke olduğunu iddia ediyor. Gülenciler kurumlara sızarken klasik hücre modelinden daha az algılanabilir yöntemler kullanmış olsalar da, Erdoğan'ın bu tepkisi samimi gelmiyor. Eğer Gülenciler devlete Erdoğan'ın iddia ettiği kadar sızdıysa, Türkiye'nin ve Erdoğan'ın başı büyük belada."

"Türkiye'nin neden aynı anda Gülen, IŞİD ve PKK ile savaştığını anlamak güç"

Türkiye'nin son dönemde sadece Gülen cemaatine karşı değil, aynı zamanda IŞİD ve Kürtlere karşı da savaşa girdiğini ifade eden David Gardner, Türkiye'nin neden böyle bir şey yaptığını anlamanın güç olduğunu söyledi. 'Erdoğan'ın tıpkı düşürülen Rusya savaş uçağında olduğu gibi PKK saldırılarının artmasında da Gülen'i sorumlu tutabileceğini' iddia eden Gardner, 

"Ankara'nın risk sıralamasını değiştirmek zor: Gülen yok edilebilir, IŞİD bir gün ortadan kaybolacaktır, ama Kürtlerin, Suriye sınırının her iki tarafındaki ilerleyişi Türkiye'nin sınır bütünlüğüne yönelik sürekli bir tehdit olarak kalacak" yorumunda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler