Fransa yüksek mahkemesi burkini yasağını askıya aldı

Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi, Villeneuve-Loubet sahil kasabasında uygulanmaya başlanan haşema yasağını kaldırdı.

Yayınlanma: 26.08.2016 - 16:31
Abone Ol google-news

İngiltere'nin The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi, Villeneuve-Loubet sahil kasabasında uygulanmaya başlanan haşema yasağının kaldırılmasına karar verdi. Pek çok insan hakları örgütünün ve aktivistin tepki gösterdiği söz konusu yasağın Villeneuve-Loubet'de kaldırılmasının yasağın uygulanmaya devam ettiği diğer bölgelerdeki yasakların da kaldırılmasını teşvik etmesi bekleniyor.

Fransa'nın 15 sahil kasabasında getirilen yasağın metninde doğrudan haşema veya Fransa'daki adıyla "burkini" kelimesi geçmese de "herhangi bir dinle bağlantıya işaret eden sahil kıyafetlerinin giyilmesinin yasaklandığı" ifade ediliyor. Haşema giyimine getirilen yasakların nedeni olarak "toplum düzenini ve laiklik ilkesini korumak" gibi gerekçeler öne sürülüyor.

Villeneuve-Loubet'te yapılan duruşmada, yasağın kaldırılmasını destekleyen avukatlar, koyulan yasakların 'toplumda daha çok panik yarattığını ve kıyafete kısıtlama getirmenin temel insan haklarına aykırı olduğunu' savundu.

Uyurken geldiler, haşemasını zorla çıkarttırdılar

Sarkozy: Tekrar seçilirsem haşemayı tamamen yasaklayacağım


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler