ÖSO, Menbic'e ilerliyor; YPG silah yığınağına başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Operasyonu devam ediyor. Reuters, YPG'nin Menbic'e silah ve militan sevkiyatına başladığını yazdı. Bölgeden gelen son haberlere göre Özgür Suriye Ordusu militanları, YPG kontrolündeki Menbic'e doğru ilerlemeye başladı. Türkiye - Suriye sınırındaki askeri hareketlilik ise devam ediyor. TSK, Fırat Kalkanı harekâtın 6'ncı gününde, son 24 saat içerisinde Cerablus ve civarındaki bölgede yerleri tespit edilen 20 hedefin Fırtına obüsleriyle 61 atım yapılarak vurulduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 29.08.2016 - 09:28
Abone Ol google-news

<video:589832>

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Cerablus kentinin IŞİD'den temizlenmesine yönelik başlatılan 'Fırat Kalkanı' adlı askeri harekatla desteklenen Özgür Suriye Ordusu mensuplarının ilerleyişi sürüyor. ÖSO, Cerablus'un güneyinde PYD denetimindeki Menbiç, batısında ise IŞİD kontrolündeki Bab bölgesine ilerliyor. İki koldan ilerleyen ÖSO'nun güzergah üzerindeki 13 köyü ele geçirdiği öğrenilirken, IŞİD tarafından daha önce Türkiye sınırına yakın noktalara döşediği mayın ve patlayıcılar da imha ediliyor.

"BOMBA YÜKLÜ ARAÇ ÖNLEMİ"

İlçeye olası saldırıları ve sızmaları önlemek için önlemlerini artıran ÖSO, Cerablus'un çevresinde birkaç aşamalı barikatlar kurdu. ÖSO'nun bu yöntemle bomba yüklü araç saldırılarını engellemek istediği belirtiliyor.

TSK'DEN CERABLUS AÇIKLAMASI

TSK'dan yapılan açıklamada,"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğimizi artırmak ve Koalisyon Güçlerine destek vermek maksadıyla; 24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan "Fırat Kalkanı Harekâtı" ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ile BM'nin DEAŞ'la mücadeleye yönelik almış olduğu kararlar çerçevesinde sürdürülmektedir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Bu kapsamda harekâtın 6'ncı gününde, son 24 saat içerisinde Cerablus ve civarındaki bölgede teröristlere ait olduğu belirlenen ve yerleri tespit edilen hedefler (20 hedef) Fırtına obüsleriyle 61 atım yapılarak tam isabetle vurulmuştur.

Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde icra edilen koalisyon harekâtına destek veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyeti göstermektedir."

TSK, 10 köyün daha Özgür Suriye Ordusu tarafından geri alındığını belirterek, "6 günde 400 kilometrelik alan temizlendi" dedi.

DHA: ÖSO, MENBİC'E YÖNELDİ

İlerleyişini sürdüren ÖSO mensupları, yaklaşık 1 ay önce YPG kontrolüne giren Cerablus'un güneyindeki Menbiç ve IŞİD militanlarının Rakka'nın ardından ikinci ana merkezi olarak kabul edilen batıdaki Bab bölgesine yöneldi.

DHA, iki cepheden ilerleyen ÖSO'nun şu ana kadar; Amerina, Ayn-El Bayda, Dabis, Balaban, Suraysat, Cebel Kussa, Kırk Mağara, Kırata, Aşağı Amerina, Ez Zahiriyah, Ayyaşe, Şeyh Yakup ve Kersanlı köylerinde kontrolü ele geçirdiğini yazdı.

REUTERS: YPG SİLAH YIĞINAĞI YAPIYOR

Özgür Suriye Ordusu çatısı altında savaşan gruplardan Sultan Murat Tugayı'nın lideri Ahmet Osman'ın, "birkaç gün içinde alacağız" dediği Menbic'te YPG'nin 'yığınak' yaptığı bildirildi. Reuters, YPG'nin Menbic'e silah ve militan sevkiyatına başladığını yazdı.

"SİLAHLANMA YAPILIYOR ANCAK..."

Özerk Kürt Bölgesi temsilcisi İbrahim İbrahim, Reuters'a YPG'nin Menbiç'i silahlandırmadığını söyledi. İbrahim, "Silahlandırma yapılıyor, ancak YPG tarafından değil çünkü YPG, Fırat'ın doğusunda bulunuyor" dedi.

SINIRDA BU SABAH: HENDEK KAZILIYOR

Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki sınır hattıında bazı noktalarda iş makineleriyle hendek kazılıyor.

Fırat Kalkanı harekatının 6'ncı gününde Halep'e bağlı Cerablus kenti sınırında bulunan Karkamış ilçesinde sınır güvenliği arttırılıyor. Sabah saatlerinde Cerablus'un batısında açılan geçitten zırhlı birlikleri Suriye 'ye sevk edilirken, sınır hattındaki bazı noktalarda ise iş makineleri tarafından hendek kazıldığı görüldü.

İKİ ŞİDDETLİ PATLAMA

Karkamış’ın karşısındaki Cerablus’ ta Türkiye sınırına yakın noktada IŞİD tarafından daha önceden döşenmiş mayınların kontrollü imhası sırasında 2 şiddetli patlama meydana geldi.

PATLAMALARIN ARDINDAN TANK ATIŞI

Suriye'de sınır bölgesinde yaşanan patlamanın ardından Cerablus'un güneybatısı tanklarla vuruldu. Cerablus'ta art arta yaşanan 2 büyük patlamanın ardından bölgedeki tankçı birlikler Cerablus'un güneybatısı ateş altına aldı. Belirlenen hedeflere tanklarla yoğun atışlar yapıldı.

ÖSO'NUN ÖNCELİKLİ HEDEFİ MENBİÇ

ÖSO'nun öncelikli hedefi ise Cerablus'un güneyinde olan PYD unsurlarının denetimindeki Menbiç'i ele geçirmek. Bunun için güney cephesine yoğunlaşan ÖSO'nun ilerleyişi ise PYD tarafından roket ve havan saldırıları ile engellenmeye çalışılıyor. Fırat Kalkanı harekatıyla sınırı geçerek Cerablus'a giren TSK'nın zırhlı birliklerini de zaman zaman hedef alan PYD'liler top atışları ve hava harekatı ile etkisiz hale getiriliyor. Şu ana kadar Cerablus'un 10 kilometre kadar güneyinde kontrolü ele sağlayan ÖSO'nun ilerleyişini sürdürerek kısa sürede Menbiç'e ulaşarak burada kontolü sağlamayı amaçlıyor.

SINIRDAKİ MAYINLARIN TEMİZLİĞİ SÜRÜYOR

Suriye'nin Cerablus kentinde 2 yılı aşkın süre kontrolü elinde bulunduran IŞİD militanlarının son bir yıllık dönemde Türkiye sınırına yakın noktalarda araziye döşediği mayın ve patlayıcıların imhası da sürüyor. Sabah saatlerinde de sınıra yakın noktada IŞİD'in döşediği mayınlar kontrollü şekilde imha edildi. Şiddetli patlamalar ve ardından yükselen dumanların görüldüğü Karkamış'ta yaşanan tedirginlik, mayın imhası olduğunun anlaşılmasıyla kısa sürede son buldu. 

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA: SİVİLLER HEDEF ALINMADI

Başbakanlık, Cerablus'ta devam eden Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada yaptı. Açıklamada, Cerablus'ta ÖSO'nun güney ve batı yönlerinde ilerleyişinin devam ettiğini açıklanırken, Cerablus'ta 10, Rai'de 3 köyün ÖSO'nun denetimine geçtiği vurgulandı. Sivillerin hedef alındığı iddialar ise sözkonusu açıklama ile yalanlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler