AP Türkiye Raportörü Piri: Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmek doğru

Avrupa Parlemantosu Türkiye Raportörü Kati Piri, "Türkiye, AB'nin üyesi olmaya çalışıyor, AB, Türkiye'nin değil. Dolayısıyla bizim bir aday ülke olarak Türkiye'nin işlerine karışmamız mantıklı. " dedi.

Yayınlanma: 30.08.2016 - 20:32
Abone Ol google-news

 

AP Dış İlişkiler Komitesinde, Komite Başkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri'nin geçen hafta Türkiye'ye yaptıkları ziyaret ele alındı.

Piri, "Türkiye, AB'nin üyesi olmaya çalışıyor, AB, Türkiye'nin değil. Dolayısıyla bizim bir aday ülke olarak Türkiye'nin işlerine karışmamız mantıklı. Türkiye kendi isteğiyle müzakerelerde yer alıyor. Dolayısıyla iç işlerine müdahale etmek doğru. Ne yazık ki birçok ülkede baskı giderek artıyor. Bu ülkelerdeki Türk azınlıklar sakinleşmeli. Türkiye'de olanlar bizim ülkemize yansıtmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

‘DARBECİ OLDUĞU SÖYLENEN KİŞİLERİN GÜLEN SEMPATİZANI OLDUĞU GÖRÜLÜYOR'

Gülen cemaati  üyelerinin orduya ve devlet kurumlarına sızmasına değinen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, şunları kaydetti:

"Orduda çok sayıda Gülen taraftarı olduğunu zannetmiyordum. Ancak yargı ve poliste oldukları hem Türkiye'de hem de Türkiye dışında gayet iyi biliniyordu. Darbeci olduğu söylenen kişilerin Gülen sempatizanı olduğu görülüyor. Buradaki soru şu: Bu tepeden mi planlandı, yoksa bireysel bir girişim miydi? Orduda 1200 Gülen taraftarının tasfiye edilmesi söz konusuydu. Bu karar, ağustos ayında işleme konulacaktı. Bu da darbe girişimine yol açmış olabilir." Darbe girişiminin ardından ağırlıklı olarak FETÖ taraftarlarının gözaltına alındığını ya da görevlerinden uzaklaştırıldığını kaydeden Piri, bununla beraber darbe ile hiçbir ilişkisi olmayanların da görevden alındığını söyledi.

 ‘DARBEYİ HEMEN KINADIK ANCAK DARBENİN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ GÖREMEDİK'

Darbe girişimine ilişkin verdikleri tepkilerinin geç olmadığını savunan Piri, "Hollanda basınında, 247 sivilin öldürülmesinden ziyade bunun sahte bir darbe olduğu yönünde haberler yer aldı. Bence hata olan buydu. Elbette ki darbeyi hemen kınadık ancak darbenin toplum üzerindeki etkisini göremedik" dedi.

 




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler