Cerablus’a eski Suriye bayrağı

Cerablus’a giren ÖSO’nun kente eski Suriye bayrağını asması dikkat çekti.

Yayınlanma: 31.08.2016 - 05:26
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarıyla başlattığı Fırat Kalkanı harekâtı 1. haftasını doldurdu. ÖSO militanlarının Cerablus’a girdikten sonra, kentin dört bir yanına Hafız Esad döneminde değiştirilen eski Suriye bayrağını astığı ortaya çıktı. Öğleden sonra 200 kadar ÖSO militanı, otobüslerle Karkamış’a geldi ve buradan sınırı geçerek Cerablus’a gitti. Öte yandan sabah saatlerinde olduğu gibi yine Suriye tarafındaki 3 tank ile 5 zırhlı personel taşıyıcı da askeri TIR ile sınırdan geçirilerek Karkamış’ın Soylu Mahallesi’ndeki karakolda konuşlandı.

ÖSO Mınbiç’e ilerliyor

ÖSO militanları Cerablus’un güneyinden, YPG’nin de içinde olduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) denetimindeki Mınbiç’e doğru ilerleyişini sürdürüyor. ÖSO’nun Cerablus çevresindeki 38 köyde denetimi sağladığı Sacu çayına ulaşarak sınırdan 24 kilometre ilerlediği belirtildi. Cerablus’un batısında ise IŞİD’in kentten çekildikten sonra yerleştiği Küllü köyü ve çevresindeki Bozöyük, Kındıra, Zuğara köylerinde, obüs ve tanklarla bombalandığı belirtildi.

21 hedefe 108 atış yapıldı

TSK, Cerablus bölgesinde 21 hedefin 108 atışla vurulduğunu, ayrıca koalisyon güçlerine ait 2 A-10 uçağıyla tespit edilen 2 IŞİD hedefinin de vurulduğunu belirtti. Operasyonda sivil ölümü iddiaları yeniden gündeme geldi. Kürt internet sitelerinde yer alan haberlere göre, önceki gece Sacur suyunun kuzeyine yönelik top atışlarında, Dendeniye köyünde 3’ü çocuk 5 sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi.

Cerablus’a giren ÖSO’nun kente eski Suriye bayrağını asması dikkat çekti. Kentin dört bir yanına asılan Suriye bayraklarının günümüzde Esad rejiminin kullandığı bayrak olmadığı, 1932-1958 ve 1961 ve 1963 yıllarında kullanılan, yeşil, beyaz, siyah bantlar içindeki 3 kırmızı yıldızlı bayrağı olduğu ortaya çıktı.

ÖSO içinde denge aranıyor

TSK’nin desteklediği ÖSO militanları içerisinde 1200 kadar Türkmen, buna karşın 2 bin 300 Arap bulunduğu belirtiliyor. Bu durum, hem güç dengesinin Araplar lehine olmasına neden oluyor hem de Cerablus içindeki diğer Araplar ile ÖSO içerisinde bulunan Araplar arasındaki, geçmişe dayalı anlaşmazlıkların çatışmaya dönmesi ihtimalini barındırıyor. Türkiye, bunu engellemek için güç dengesini Türkmenler lehine çevirmeye gayret ediyor. Bu kapsamda Türkmen siyasi partiler, harekâta katılan Türkmen savaşçı bulmak için çalışma içine girdiği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler