Füle: Türkiye’deki süreçten kaygılı ve kuşkuluyuz

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Brüksel’de gerçekleşen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) 74. toplantısında yaptığı konuşmada hukuk üstünlüğü ve temel haklar konusunda daha çok işbirliği isterken “Genişleme komiseri olarak son üç aydaki gelişmelerin Türkiye’nin Avrupa değerler ve standartlarına bağlılığına ilişkin kuşku yarattığını kabul etmeliyim” dedi.

Yayınlanma: 10.04.2014 - 23:36
Abone Ol google-news

ABHaber’e göre Füle, üç yılı aşkın bir aradan sonra bölgesel politikalara ilişkin 22. başlığın açıldığını, adalet ve içişleri alanlarında “önemli gelişmelerin olduğunu”,vize serbestliği diyaloğunun başlatıldığını, Geri Kabul Anlaşması’nın onaylanmasının önemli olduğunu kaydetti. Daha sonra konuşmasında “Aynı zamanda katılım müzakerelerinde kaygı ve hayal kırıklığı yaratan gelişmelere de tanık olundu” diyen Füle, ilk olarak yargı üzerinde durdu. HSYK ile ilgili yeni yasal düzenleme için “Bu gelişme, daha önce AB ve Avrupa Konseyi ile istişare edilerek hazırlanan önceki reformdan geri bir adım oluşturuyor. Değişiklikler, Türkiye’deki yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile kuvvetler ayrılığına ilişkin ciddi kaygıları yaratıyor” dedi. Füle, usulsüzlük iddialarının şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınmasının sağlanması için gerekenin yapılmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

İfade özgürlüğüne de işaret eden Füle, “İnternet konusundaki yeni yasanın telekomünikasyon otoritesine keyfi yetki verdiği için üzgünüm” görüşünü dile getirdi ve sosyal medyaya getirilen yasakların kaygıları haklı çıkarttığını söyledi. Füle şöyle devam etti: “İfade özgürlüğünün, kamu otoritesinin orantısız müdahalesi olmadan kamu yararına bilgi ve fikirleri alma ve iletme özgürlüğünü de kapsadığını söylemeliyim. Herhangi bir sınırlama, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin belirlediği limitlerle orantılı olmalı.”

Toplantıda gerginlik

Bu arada KPK toplantısı, İngiliz üye Andrew Duff ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun arasındaki gerginliğe sahne oldu. Duff paylaştığı tweet’te “Türk AB Bakanı Çavuşoğlu beni Gülen tarafından satın alınmakla suçladı. Şüphesiz bunu daha sonra kanıtlayabilir” yazdı. Bu tweet’i Füle’yi de dahil ederek paylaşan Duff, Çavuşoğlu’nun kendisinden özür dilemesini ya da bir açıklamada bulunmasını istedi. Duff, “Tahammül edebilirseniz dinleyin, Avrupa Parlamentosu üyeleri ve Türk milletvekilleri” diyerek toplantının canlı yayın linkini de Twitter hesabından paylaştı. Toplantıda konuşan Çavuşoğlu ise Duff’ın tweet’ine cevaben şunları söyledi: “Andrew Duff, size bunu böyle iletenler yalan söylemişler. Kimseyi de suçlamam mümkün değildir. İngilizce haberlerde yer verdiler. Türkçe haberlerde yoktu. Paralel yapı ile gerginlik devam ediyor, müzakereleri olumsuz etkiler mi? Duff’un böyle bir düşüncesi olabilir. Ve nitekim önerge verdiniz, sizden başka kimse destek vermedi. Sadece bir milletvekilinin görüşü, 766 Avrupa parlamenterinin görüşü değildir. Avrupa Birliği’nin AB ile müzakerelerin durmasını istiyor gibi bir görüşün yansıtılmasının doğru olmadığını söyledim. Bunlarda bir yanlışlık var mı? Sizin paralel yapıyla ilgili olduğunuzu da söylemedim. Maalesef size söyleyenler yalan ve yanlış aktarmışlar.”

Çavuşoğlu ayrıca, HSYK düzenlemesini Avrupa’daki en iyi uygulamalarla kıyaslamaya hazır olduklarını belirterek “Avrupa’daki bakanlar yetkisini kötüye kullanmaz ama Türkiye’dekiler kullanabilir” anlayışını kabul etmeyeceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler