Spiegel: Alman hükümeti soykırım kararına mesafe koyacak

Der Spiegel, Alman hükümetinin Federal Parlamento tarafından kabul edilen Ermeni soykırım kararına mesafe koyacağını iddia etti.

Yayınlanma: 02.09.2016 - 10:01
Abone Ol google-news

Der Spiegel dergisi, internet sayfasında yer verdiği haberde, Alman Dışişleri ile Başbakanlığın bu konuda anlaştığını ve önümüzdeki günlerde Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’in basının karşısına geçerek açıklama yapacağını öne sürdü. Dergi, hükümetin bu adımına karşın Türkiye’nin de Federal Parlamento milletvekillerinin İncirlik’te bulunan Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vereceğini yazdı.

 

Berlin, Ankara’nın talebine olumlu yanıt verecek

Alman parlamentosu 2 Haziran tarihinde 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmişti. Türk hükümetinin soykırım kararı üzerine Alman vekillere İncirlik izni vermediğini belirten Spiegel, sorunun çözümü konusunda son haftalarda Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Martin Ederer ve Dışişleri diplomatlarından Andreas Michaelis’in Ankara’da temaslar yaptığını hatırlattı. Türk tarafından açıkça İncirlik konusunda adım atılması için Alman Hükümetinin soykırım kararına mesafe koyması gerektiğinin iletildiğini iddia eden dergi, Berlin’in bu talebe olumlu yanıt vermeye hazırlandığını bildirdi.

 

Kararın hukuki anlamı yok, hükümeti bağlamaz

Habere göre, Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, parlamentonun aldığı kararın hükümet açısından bağlayıcı olmadığı yönünde açıklama yapacak, kararın parlamentonun politik bir adımı olduğu ve hukuki bir anlamının olmadığına dikkat çekecek.

Bu yöndeki bir açıklamayı ne Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ne de Başbakan Angela Merkel’in bizzat yapmak istemediğini iddia eden Spiegel, hükümet sözcüsünün yapmasında karar kılındığını yazdı.

Böyle bir adımın, Federal Parlamento Savunma Komisyonu üyelerinin İncirlik ziyaretine izin verilmesi anlamına geleceğini kaydeden dergi, Türk hükümetinin böyle bir adımı yeterli göreceği yönünde sinyaller verdiğine dikkat çekti.

SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, daha önce dergiye yaptığı açıklamada, milletvekillerinin İncirlik ziyaretine Ekim ayına kadar izin verilmesi gerektiğini, aksi takdirde Alman askerlerinin görev süresini belirleyen teskerenin uzatılmayacağını dile getirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler