Suriye'de ikinci cephe

Suriye’de başlatılan Fırat Kalkanı harekâtının 11. gününde ikinci cephe açıldı. TSK tankları bu kez Cerablus-Azez hattının ortasındaki Çobanbey üzerinden IŞİD kontrolündeki bölgeye girdi. Yaklaşık 20 tanktan oluşan kuvvetin Azez’deki Özgür Suriye Ordusu’nun doğuya ilerlemesine yardımcı olacağı değerlendiriliyor.

Yayınlanma: 03.09.2016 - 23:19
Abone Ol google-news

Sınırının Suriye tarafındaki “terörist grupları etkisiz hale getirmek için” Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlatan Türkiye, ikinci bir koridor açtı. Türk tankları bu kez Cerablus-Azez hattının ortasındaki Çobanbey üzerinden IŞİD’in kontrolü altındaki bölgeye girdi. Yaklaşık 20 tanktan oluşan görev kuvvetinin Azez’deki Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) doğuya ilerlemesine yardımcı olacağı değerlendiriliyor.

Fırat Kalkanı Harekatı’nda ikinci aşamaya geçildi. İlk aşamada 11 gün önce Cerablus bölgesinden IŞİD kontrolündeki Suriye topraklarına giren Türk tankları, Türkiye için kırmızı çizgi olarak ilan edilen Mınbiç’e 10 kilometre mesafede durmuştu. ABD’nin Türkiye ile YPG arasında yaşanabilecek çatışma konusundaki uyarıların ardından Cerablus bölgesindeki birliklerin bir bölümü batıya yöneldi.

Bu hareketlenmenin ardıdan Türk topçusu, savaş uçakları ve tankların öncülüğünde ÖSO, Kunduriyah ve Arap İzzah bölgelerini ele geçirdi. Harekatın batıya ilerlemesi yönünde beklenti oluşurken beklenmedik gelişme Cerablus-Azez hattının ortasından geldi.

 

Kilis’e yine saldırı

Kilis’in Elbeyli ilçesinin güneyinde hemen sınıra bitişik yer alan Çobanbey kırsalından roket atılmasının üzerine bu bölgeden de bir tank görev kuvveti IŞİD kontrolündeki Suriye topraklarına girdi.

Bölge daha önce Türkmenlerin de içinde bulunduğu ÖSO tarafından kısa süreli ele geçirilmiş ve daha sonra bırakılmak zorunda kalınmıştı. Elbeyli’nin Salahan Köyü’nden giren tanklar için sınırda daha önce kaçak geçişleri önlemek amacıyla örülen duvarın bir bölümü açıldı. Tanklar, açılan geçitten Suriye topraklarına girdi. Türk tanklarını havadan F-16 uçakları korurken, Fırtına topları IŞİD mevzilerini vurdu. Hattın batısından da tankların girmesiyle Azez bölgesindeki ÖSO birliklerinin de operasyona katılacağı ve IŞİD’in gücünün bölüneceği değerlendiriliyor.

Fırat Kalkanı Harekatı’nın geldiği aşamayı değerlendiren askeri kaynaklar, hedeflenen noktaya ulaşıldığı bilgisini verdi. Kaynaklar, harekatın asıl amacının IŞİD gerekçesiyle YPG’nin Türkiye’yi kuşatma girişiminin önlenmesi olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı.

 

‘YPG mesajı aldı’

“İlk aşamada Cerablus üzerinden güneye inildi. Bunun amacı YPG’nin Fırat’ın batısındaki noktası olan Mınbiç’den geri çekilmesini sağlamaktı. Bu belli ölçüde sağlanamasa bile YPG’nin batıya daha da ilerlemesini şu an durdurmuş durumda. Türkiye’nin konuya ne kadar ciddiyet atfettiğini herkes gördü. Bu aşamadan sonra IŞİD bölgeden çıkarılarak zaten YPG’nin önü kesilebilir. YPG’nin hareketlenmesi durumunda 10 kilometre kuzeyindeki Türk tanklarının Mınbiç’e varması yalnızca saatler alır. Bu durumda doğudan desteği-lojistiği kesilecek YPG’nin batıya ilerleme şansı kalmaz. Ancak harekatın El Bab’a kadar uzaması, Türkiye’nin desteğiyle bu bölgenin ÖSO kontrolüne geçmesi Türkiye’yi rahatlatır. Mevcut durum korunarak El Bab’ın ÖSO kontrolüne geçmesi YPG ile çatışmayı da ortadan kaldırmış olur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler