Fırat Kalkanı'nda 13.gün sakin

Cerablus ve Çobanbey üstünden Suriye’ye giren TSK güçleri ile ÖSO birliklerinin bölgeyi hemen hemen tümüyle IŞİD’den arındırdığı ve şimdi IŞİD için kilit önemdeki Bab yönünde ilerlemeye hazırlandığı bildiriliyor.

Yayınlanma: 05.09.2016 - 21:16
Abone Ol google-news

Fırat Kalkanı Harekâtında sınırın Suriye tarafında IŞİD’in kontrolünde bölge kalmazken birlikler güneye yöneliyor. Askeri kaynaklar, sınırdan güneye doğru kontrol edilen alanın genişlememesinin, güvenliği pamuk ipliğine bağlamak anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Sınır önceki gün yaşanan çatışmaların aksine sessizliğe büründü. Sınırdaki Türk karakollarının yakınında kendilerini güvene alan Suriyeli köylüler de evlerine dönmeye başladı. Sınır bölgesine IŞİD’in tuzakladığı patlayıcılar ve mayınların temizlenmesi için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türk birlikleri ortaklaşa çalışıyor. Türkiye’nin Suriye sınırını terör örgütlerinden temizlemek için başlattığı askeri harekât 13. gününe girdi. Harekât kapsamında Cerablus ve Çobanbey’den giren birlikler sınırın Suriye tarafını IŞİD’den tamamen arındırdıktan sonra güneyde bulunan El Bab’a yönelmeye hazırlanıyor.

Köylüler dönüyor

Sınırda geçen pazar günü yaşanan hareketlilik dün yerini sükûnete bıraktı. Dün sabah saatlerinden itibaren, operasyon nedeniyle Türk sınırındaki beton blokların yanında bekleyen Suriyeliler köylerine dönmeye başladı. Pazar günü 20 köyü ele geçiren ÖSO ise IŞİD’den kalan tuzaklanmış patlayıcılar ve mayınları temizlemeye başladı. Önümüzdeki bir iki günün bu çalışmalarla geçeceği daha sonra hattın güneye doğru genişletilmesi için harekete geçileceği değerlendiriliyor. IŞİD’den kalan patlayıcıların temizlenmesi amacıyla dün sabah saatlerinde zırhlı bir mayın temizleme aracı, yüklendiği çekiciyle Suriye tarafına geçti. Aracın ÖSO savaşçılarına destek vereceği öğrenildi.

Genişleme kaçınılmaz

Türk sınırının IŞİD’den tamamen temizlenmesinin ardından bundan sonraki hedef de ÖSO’nun ele geçirdiği bölgenin genişletilmesi olarak düşünülüyor. IŞİD’den temizlenin hattın 3-5 kilometre derinliğinde olduğu öğrenildi. Askeri kaynaklar, bu derinlikteki bir hattın korunmasının mümkün olmadığını, güneye doğru genişlemenin kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor. Kaynaklar, “Türkiye ve diğer ülkeleri hedef alan IŞİD’in bu bölgede merkezinin El Bab olduğunu herkes biliyor. Kilis’e atılan roketlerin emrinin buradan verildiği de bir sır değil. Sınırda temizlenmiş hattı bu düzeyde tutar, daha güneye inmezsek IŞİD kamyonetlere yüklediği roketlerle vurkaç eylemleriyle yine Türkiye’ye roket atabilir” değerlendirmesini yaptı. Kaynaklar IŞİD’in bölgedeki en önemli varlığının El Bab’da bulunduğunu, bu ilçeyi kaybetmesi durumunda daha kuzeye ve batıya yönelik hareketlenmeye geçemeyeceğine dikkat çekiyor.

 ÖSO’ya katılıyorlar

Fırat Kalkanı Harekatı’nın kısa sürede önemli bir bölgeyi etkilemesi ve ÖSO’nun hızla ilerlemesi örgütün Suriye’deki popülaritesini de artırdı. Bölgedeki Türkmen kaynaklar, “Harekâtın ilerleyen aşamalarında katılımın artmasını bekliyorduk. Beklediğimiz oldu. Azez bölgesinden Cerablus’a getirilen ÖSO militanları fedakârlık gösteren gruplardan oluşuyordu. Şimdi çok sayıda kişi ÖSO saflarına katılmak istiyor” bilgisini verdi. Türkmen kaynaklar, harekatın başarısını gören deneyimli savaşçıların bölgedeki gelişmeleri görerek ÖSO saflarına katılmak için harekete geçtiğini, ilerleyen günlerde silah alarak cepheye gelenlerden de bunun fark edildiğini dile getirdi. Harekât kapsamında dün de Çobanbey güneyinde El Bab yolu üzerinde bir köy ele geçirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler