Reuters: Türkiye, 'güvenli bölge' için ABD ve Rusya arasında denge kurmalı

Reuters haber ajansının internet sitesinde Orhan Coşkun ve Ercan Gürses imzasıyla yayınlanan analizde, 'Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma hedefini gerçekleştirmek için Rusya ve ABD'nin çatışan hedefleri arasında denge kurması gerektiği' ifade edildi.

Yayınlanma: 07.09.2016 - 11:48
Abone Ol google-news

Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 zirvesinde dile getirdiği Suriye'de güvenli bölge oluşturulması talebini ele alan bir analiz yayınladı. Orhan Coşkun ve Ercan Gürses imzasıyla yayınlanan analizde, "Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde 'güvenli bölge' oluşturma hedefini gerçekleştirmek için Rusya ve ABD'nin çatışan hedefleri arasında denge kurmak zorunda" yorumunda bulunuldu. Türkiye'nin yıllardır güvenli bölge oluşturma talebinde bulunduğunu hatırlatan Reuters, 'ülkenin Batılı müttefiklerinin uçuşa yasak bölgenin güvenliğini sağlamak için büyük bir hava ve kara desteğine ihtiyaç olduğu gerekçesiyle bu fikri hayata geçirmemekte ısrar ettiğini' ifade etti.

"Fırat Kalkanı operasyonuyla 'fiili bir güvenli bölge' oluşturuldu"

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu sonucunda bölgede "fiili bir güvenli bölge" oluşturduğuna dikkat çeken Reuters, 'Türkiye'nin şimdi Suriye'nin 40 kilometre içine kadar uzanan geniş bir bölgede kontrol sağlayarak bir tampon bölge oluşturmak için uluslararası destek istediğini' kaydetti. 'Bu planın ilk aşamasının başarıyla yerine getirildiğini' vurgulayan Reuters yazarları, 'söz konusu bölgenin hala çok ince olduğunu ve diğer taraftan gelebilecek saldırılara açık durumda olduğunu' vurguladı. 'Bundan sonra nasıl hareket edileceğine koalisyon güçleriyle sağlanan koordinasyonun ve onların sağladığı desteğin karar vereceğini' ifade eden Reuters, 'Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden gelişmeye başlamasının Türkiye'nin işini kolaylaştırdığı' yorumunda bulundu.

"ABD ve Türkiye'nin öncelikleri birbiriyle örtüşmüyor"

'Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini güçlendirdiğini' söyleyen Reuters yazarları, 'Washington'ın önceliğinin IŞİD'i yok etmek olduğunu ve bu durumun YPG güçleri konusunda Türkiye'nin takındığı tutumla çelişki içinde olduğunu' söyledi. 'Türkiye-Rusya ilişkileri yeniden iyileşmeye başladığından beri Türkiye'nin Rusya'nın endişelerini daha iyi idare ettiğini' ifade eden Reuters, 'Görünüşe bakılırsa, Türkiye Rusya ile yeni ilişkilerini dikkate alarak Esad'ın gitmesine yönelik taleplerini azaltmaya başladı' yorumunda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler